Пазарът на недвижими имоти в Сърбия е също толкова динамичен, колкото този у нас. Доказателство за това са последните данни на Републиканския геодезически институт, според които стойността на продадените недвижими имоти в Сърбия през първата половина на тази година възлиза на 3,6 милиарда евро, което е с 25% повече спрямо същия период на 2021 г. Същевременно ценовият диапазон се простира в широки граници - квадратен метър в по-малък град като Войводина е около 500 евро, а в Белград надхвърля 9500 евро. 

Според статистиката в Белград са продадени имоти за 1,9 милиарда евро, като начело са общините Савски Венац с 396,6 милиона евро и Нови Белград с 343,7 милиона евро. Броят на сключените договори за продажба на пазара на недвижими имоти в Сърбия през първата половина на годината се е увеличил с четири процента до 68 274, като най-много са сделките в района на Основния съд в Нови Сад - 7162.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

Средната цена на апартамент в старо строителство в сръбската столица през първото полугодие на тази година е 1260 евро, което е с 19 на сто повече спрямо същия период на миналата година, докато средната цена в ново строителство е 1617 евро, което също е 11 процента повече. Най-често се купуват апартаменти със среден размер до около 50 кв.м.

Нови Сад също отбелязва ръст на цените, като средната цена на квадратен метър за по-стар апартамент е 1565 евро, докато максималната цена е достигнала 2900 евро. Средната постигната цена за по-новите апартаменти е 1535, а най-скъпият квадратен метър във Войводина е струвал 3512 евро. На някои места в автономната област Войводина е възможно да се купят по-стари апартаменти на цената на два квадратни метра от луксозните в Белград. А именно в Сомбор и Кикинда средната цена на старо строителство е 585 и 587 евро за квадратен метър. 

Най-скъпият квадратен метър апартамент в Сърбия

през първата половина на 2022 г. се търгуваше в района на "Белград на водата", в община Савски Венац и струваше 9545 евро на квадратен метър, площта му е 97 квадратни метра и е апартамент в нова сграда. Що се отнася до старите сгради, най-високата цена на квадратен метър е 4902 евро, платена за апартамент в белградската община Стари град с площ от 66 кв.м. Апартаментът, за който са отделени най-много пари през първата половина на 2022 г., е апартамент в нова сграда на стойност 1 530 000 евро, с площ 349 кв. м, който се намира в община Савски Венец.

Това са най-добрите дестинации в Европа за закупуване на имот

Това са най-добрите дестинации в Европа за закупуване на имот

От луксозни градски "бягства" до ваканционни жилища под наем

Най-скъпата къща също е продадена в Савски Венец - за 2 900 000 евро. Най-скъпият квадратен метър офис площи е продаден в белградската община Стари град за 12 240 евро, с площ от 29 квадратни метра, а най-високата договорена цена от 10 200 000 евро е реализирана в Палилула.

Интересен е и фактът, че 12 на сто от всички имоти в Сърбия са били закупени с кредит, което е с четири на сто по-малко спрямо първото полугодие на 2021 г. Най-често с банкови кредити са плащани апартаменти - 28 на сто от общо продадените през първото полугодие на тази година, което е с осем процента по-малко спрямо първото полугодие на 2021 г.

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

В столицата средната цена на кв. м. вече е около 1 600 евро