На фона на растящите обеми ново строителство, предлагането в центъра и старите квартали на столицата става все по-дефицитно. В средносрочен и дългосрочен план това ще направи цените на тези жилища най-устойчиви, докато нивата при незавършените сгради е възможно да бъдат под натиск към края на годината. Този извод за пазарните тенденции към средата на динамичната 2022 г. правят експертите от консултантската компания "Имотека".

В София средната цена на кв. м. вече е около 1 600 евро

Според анализаторите отстъпките тепърва ще играят по-съществена роля на пазара на покупко-продажби. Макар делът на сделките без коментар в цената да продължава да расте в рамките на тримесечието, последните седмици са на път да обърнат тенденцията.

Имотите в Стара Загора поскъпнаха с 40% за година, ето кои са предпочитаните локации

Имотите в Стара Загора поскъпнаха с 40% за година, ето кои са предпочитаните локации

Причина за поскъпването е увеличеното търсене

"Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15 процента. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад. Към момента обаче продължават да преобладават продавачите, които не са готови да преговарят, особено, ако офертните им цени са разумни и отговарят на пазарната реалност", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Тристайните жилища в столицата леко отстъпват на двустайните през първото полугодие на 2022 година. Те формират 31% от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40 на сто. Следващият най-популярен имот за периода се оказва гаражът - тези сделки представляват 8% от всички, посочват от компанията.

Декар нива край Търговище струва средно 978 лева, най-скъпа е земеделската земя в Попово

Земеделската земя продължава да поскъпва, ето колко струва декар нива в Търговищко

Това е е със 7,5 процента повече в сравнение с предходната година

"Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение. Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, ведно с тревожните прогнози за предстоящата зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти", казва Атанасова.

Снимка 583011

Източник: "Имотека"

Във Варна тристайните жилища продължават да са по-популярни от двустайните, сделките отново масово се сключват само след един оглед и в рамките на месец, а инвестиционно настроените купувачи представляват 22% от всички. Над 50% от покупките в Морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на кв. м. в града през първото полугодие на 2022 г. е малко над 1100 евро.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро - 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64 на сто. Градът на тепетата отбелязва и рекордно бързи сделки - над 90% се реализират в рамките на месец, сочат данните на "Имотека". Двустайните апартаменти, подобно на София, набират по-голяма популярност спрямо тристайните от началото на 2022 г.