През изминалата година пазарът на първокласни недвижими имоти в Европа нарасна с 5.6%, сочи ново проучване на международната агенция за недвижими имоти Knight Frank. Междувременно възвръщаемостта от наеми в най-търсените ваканционни дестинации в региона продължава да расте.

"За собствениците на второ жилище европейските градове предлагат култура, свързаност и добро качество на живот, докато за инвеститорите те предлагат силна заетост от наематели и сравнително ниски разходи за закупуване", каза Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното жилищно проучване на Knight Frank, пред CNBC.

Топ градове по ръст на цените на имотите

Ръстът на цените на първокласните недвижими имоти в Европа, категоризирани като първите 5% от пазара в стойностно изражение е сред най-високите в света през последната година, според Knight Frank.

Берлин отбеляза най-силния ръст на цените през годината до юни 2022 г., като имотите от висок клас поскъпнаха средно с 12.6 процента.

Берлин

Източник: iStock Images

Берлин

Годишният ръст поставя темпа на растеж на германската столица доста по-напред от този на градове като Ню Йорк (7.3%), Хонг Конг (3.1%) и Лондон (2.5%).

В тази класация Берлин е следван от Единбург (11.2%), Дъблин (10.2%), Цюрих (10.2%) и Париж (8.9%).

Единбург

Източник: iStock Images

Единбург

Най-добрите места за възвръщане на инвестицията чрез наем

Ако търсите имот за закупуване с цел отдаване под наем, най-добрите ваканционни дестинации в Европа отговарят на това изискване, като средиземноморското крайбрежие е вечен фаворит за летовниците.

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

В столицата средната цена на кв. м. вече е около 1 600 евро

В допълнение към горните съображения, има няколко други фактора, които трябва да имате предвид, когато купувате ваканционен дом, който ще отдавате под наем. Те включват местоположение - както по отношение на близостта до местните удобства, така и по отношение на достъпа до международните летища - целогодишно търсене за минимизиране на празните периоди и ликвидност на пазара.

Италианските региони Тоскана и Лигурия, южното крайбрежие на Франция и Френските Алпи, както и испанските Барселона, Марбея и Балеарските острови са сред най-добрите места в Европа за инвестиране в имоти с цел отдаване под наем въз основа на тези критерии, според Knight Frank.

Тоскана, например регистрира 30% увеличение на запитванията за покупка на имот на годишна база през 2021 г., като регионът представлява две трети от всички търсения на имоти в Италия.

Пиенца, Тоскана

Източник: iStock Images

Пиенца, Тоскана

Тосканският град Лука на река Серкио е особено популярен избор, представляващ една четвърт от заявките на кандидат-купувачите през 2021 г. заедно с Пиза и Болгери и записвайки годишен ръст на цените от 6%, според Knight Frank.

Средната цена на имота, търсен от купувачите на Knight Frank в Лука и Пиза, сега възлиза на около 1,7 милиона евро - доста под средното за региона на Тоскана от 3,7 милиона евро. Междувременно средните дневни наеми са 471 евро.

Имотите в Стара Загора поскъпнаха с 40% за година, ето кои са предпочитаните локации

Имотите в Стара Загора поскъпнаха с 40% за година, ето кои са предпочитаните локации

Причина за поскъпването е увеличеното търсене

Конкуренцията между купувачите се разгаря

Укрепващият долар и по-слабото евро загряват пазара на имоти в Европа, като континентът става все по-привлекателна дестинация не само за почиващите в САЩ, но и за американските инвеститори в недвижими имоти.

В момента еврото се търгува близо до паритета с долара, което означава, че купувачите от САЩ се радват на 15-20% отстъпка от цените на имотите във всяка от 19-те страни членки на еврозоната в сравнение с юли 2021 г.

През първите пет месеца на 2022 г. Knight Frank регистрира 37% увеличение на търсенията на френски имоти от живеещи в САЩ купувачи.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

"В миналото интересът от САЩ беше насочен към градове, предлагащи култура и свързаност от Рим до Париж и от Барселона до Флоренция", каза Марк Харви, международен ръководител на Knight Frank.

"Сега обаче виждаме, че купувачите от САЩ се насочват към "слънчеви" дестинации, което е отклонение от нормата", продължи той, цитирайки нарастващия интерес към дестинации като Майорка, Сардиния и Южна Франция.

Пристанище Солер, Палма де Майорка

Източник: iStock Images

Пристанище Солер, Палма де Майорка

Тъй като Федералният резерв на САЩ затяга паричната политика по-бързо от Европейската централна банка, това рали на долара може да продължи, превръщайки Европа в конкурентна инвестиционна дестинация за известно време.

Декар нива край Търговище струва средно 978 лева, най-скъпа е земеделската земя в Попово

Земеделската земя продължава да поскъпва, ето колко струва декар нива в Търговищко

Това е е със 7,5 процента повече в сравнение с предходната година