България изпадна с доста места в класацията за поскъпване на жилищата по света. Страната ни е на 38-о място, като жилищните имоти у нас са поскъпнали с 2,9% на годишна база през третото тримесечие. За сравнение през първото тримесечие на годината България беше класирана на 18-о място. Това показват резултатите на консултантската агенция Knight Frank, в чийто индекс са включени 56 страни. Данните за България обаче са от второто тримесечие на на 2020 година, се посочва в доклада.

Турция води класацията в растежа на цените на имотите, като там ръстат с 27% през третото тримесечие на 2020 г., въпреки, че "в реално изражение, след като се приспадне инфлацията от 14%, годишният ръст на цените е по-близо до 13%", казват консултанти по недвижими имоти в страната. Това е третото поредно тримесечие, в което Турция оглавява класацията.

С повишаване на цените от 15% през третото тримесечие Нова Зеландия се качи на второ място в класацията от 11-то място през предходното тримесечие. Там се забелязва нарастване на търсенето на нов дом след въвеждането на мерките заради коронавируса, според Knight Frank, като транзакциите са скочили с 41% спрямо година по-рано.

В първите 10 са и Люксембург с годишен ръст през третото тримесечие от 13%, Словакия - 11.8%, Полша - 10,9%, Украйна -10,3%, Австрия -9,5%, Русия -9,2%, Нидерландия - 8,5% и Хърватия - 8,3%.

Северната ни съседка Румъния е класирана на 16-о място с ръст за периода от 6,6%, а Гърция на 36-то с ръст 3,2%

Във Великобритания, където през последните седмици има информация за рекордни ръстове на цените на жилищата, годишният ръст е 4,7. Страната заема 22-ро място в списъка.

Съединените щати отчитат ръст на цените от 7% за периода, което ги поставя на 14-то място.

Във всички страни, включени в доклада, цените са нараснали средно с 4,5% през третото тримесечие в сравнение със същия период през миналата година.

В индекса има и девет страни с отрицателни ръстове. Най-големият спад е в Мароко от 3,3%, което го поставя на последното място. Други страни с отрицателни резултати са Унгария, Индия, Финландия, Испания, Хонконг, Ирландия, Сингапур.