Личните данни на 5,4 милиона потребители на Twitter, получени при пробив в социалната мрежа през 2021 година, вече са публично достъпни в хакерски форум. Това твърдят доклади по киберсигурност, цитирани от световните медии.

Експерти по защита на личните данни подчертават, че изследователи по сигурността имат информация и за друг пробив, значително по-голям, до който ще бъде даден свободен достъп и то съвсем скоро. Всичко това показва уязвимостта на социалната платформа, наскоро придобита от милиардера Илон Мъск.

Публикуваните сега данни включват частни телефонни номера и имейл адреси

Припомняме, че през юли 2021 година хакер пусна за продажба лична информация за над 5,4 милиона потребители на Twitter в хакерски форум, като обявената цена беше $30 000. Въпреки че по-голямата част от данните се състоеше от публично достъпна информация - идентификатори за Twitter, потребителски имена и местоположения, тя включваше и лична информация като телефонни номера и имейл адреси. Именно те днес излизат наяве.

Защо големите световни компании обръщат гръб на Twitter

Защо големите световни компании обръщат гръб на Twitter

На този фон новите регистрации в социалната мрежа са на "исторически връх"

Хакерският пробив се е състоял, вследствие на уязвимост на API на Twitter, разкрита в рамките на програма, наречена HackerOne. Тя е позволява на хакерите да подават телефонни номера и имейл адреси в API, за да извличат свързани с тях идентификатори в Twitter.

По този начин хакерите могат да свържат профила с публична информация за него, създавайки своеобразно "досие" на потребителя. Именно такива в момента са публикувани напълно безплатно във въпросния хакерски форум.

Според експерти по сигурността съществува още по-голяма база данни, която тепърва ще бъде публикувана в "тъмната мрежа". Тя съдържа десетки милиони записи - лични телефонни номера, публична информация, имена на акаунти, идентификации, биографии, както и потребителски имена.

Хакер открадна лични данни на милиони потребители на Robinhood на Влад Тенев и поиска откуп

Хакер открадна лични данни на милиони потребители на Robinhood на Влад Тенев и поиска откуп

Ситуацията е овладяна, твърдят от компанията