От компанията на българина Влад Тенев Robinhood обявиха, че нарушител е получил достъп до системите на приложението миналата седмица и е откраднал личната информация на милиони потребители. Засегнати са email адреси на около пет милиона потребители, както и пълните имена на различна група от около още два милиона потребители.

Хакерът е получил достъп и до по-обширна лична информация за подгрупа, в която влизат още над 300 потребители.

Българският милиардер Влад Тенев забогатя с близо $600 милиона за ден, след ръст на акциите на Robinhood

Българският милиардер Влад Тенев забогатя с близо $600 милиона за ден, след ръст на акциите на Robinhood

Богатството на съснователя компанията възлиза на 2,9 млрд. долара

От компанията твърдят, че не са откраднати номера на социално осигуряване, на банкови сметки или дебитни карти и че клиентите им не са претърпели никакви финансови загуби. Хакерската атака обаче за пореден път поставя въпроса за защитата на големите компании, които боравят с личните данни на хората.

В случая, нарушителят е успял да получи достъп до системите Robinhood, като се представя за упълномощена страна пред служител за поддръжка на клиенти по телефона, съобщават от компанията.

От Robinhood зявиха, че е поискано плащане на откуп, но след като хакът вече е бил овладян.

Хакер открадна данните на 1 милиард души от платформа на Alibaba

Хакер открадна данните на 1 милиард души от платформа на Alibaba

Бизнесът по целия свят става все по-често жертва на хакерски атаки

Така наречените гласови fishing хакерски атаки са обект на разследванте от Федералното бюро на САЩ. То предупреждава, че тези киберпрестъпления са насочени към служители на компании по целия свят. През 2020-а година жертвите на такива атаки са били 241 000, според данни на ФБР.