Компанията за морска роботика Ocean Infinity избра норвежката фирма Grovfjord Mek. Verksted (GMV) за изграждането на своя Armada флот от роботизирани кораби с ултра ниски емисии, пише Offshore Energy.

GMV ще изгради първоначалния флот на Ocean Infinity от 13 кораба, способни на изцяло роботизирани операции.

Всеки кораб робот ще може да носи както дистанционно управлявани, така и автономни подводни превозни средства. На борда на роботизираните кораби ще може да се пренася и друго оборудване, като самите кораби ще бъдат снабдени с множество сензори.

Могат ли безекипажните кораби да бъдат бъдещето на търговията?

Могат ли безекипажните кораби да бъдат бъдещето на търговията?

Или да очакваме бум на пирати през 21 век...

Корабите ще бъдат дистанционно управлявани от един от 3-те глобални контролни центъра - в Остин, Тексас; Саутхемптън, Англия; и център в Азия, чиято локация все още не е определена.

GMV вече започна изграждането на първите четири 21-метрови автономни кораба на Ocean Infinity.

Дизайнът на корабите роботи включва високоефективни витла, двигатели и батерии за намаляване на вредните емисии по време на операции.

Норвежката компания вече се доближава и до завършването на проекта за дори по-големи автономни плавателни съдове - 36-метрови, използващи същата модерна технология, но с повишена способност за полезен товар.

"Изпреварваме останалия свят по отношение на нашите ангажименти и амбиции за предоставяне на морски услуги с ниско въздействие върху околната среда", коментира Дан Хук - управляващ директор на Ocean Infinity.

Първата доставка на кораби роботи трябва да се извърши в края на тази година, а останалите доставки в периода 2021-2023 година.

Rolls-Royce прави самоуправляващи се кораби с изкуствен интелект (Видео)

Rolls-Royce прави самоуправляващи се кораби с изкуствен интелект (Видео)

Те ще разполагат с най-модерни системи и ще събират огромно количество данни