Скорошните промени на Microsoft в условията на неговите софтуерни лицензионни споразумения не се харесват на други технологични гиганти. До промените се стигна, след много оплаквания до антимонополните регулатори от страна на някои европейски доставчици на облачни услуги, че практиките на компанията поставят конкурентите в неизгодно положение.

Затова Microsoft реши да промени условията на своите лицензионни сделки, като улесни клиентите да изпълняват софтуера на облачни платформи извън собствената си Azure, пише сайтът Quartz, цитирайки изявление на технологичната компания.

Microsoft пенсионира Internet Explorer

Microsoft пенсионира свой емблематичен продукт

Той вече е несъвместим с продуктите на Microsoft

Според Microsoft промените "ще улеснят клиентите на конкурентни компании за облачни услуги в Европа да прехвърлят наличния си софтуер в други мрежи. Новите условия ще гарантират още, че облачните партньори имат достъп до продуктите, необходими за продажба на рентабилни решения, които клиентите искат".

Промените ще влязат в сила на 1 октомври

Новите правила трябва да облагодетелстват по-малките базирани в ЕС доставчици на облачни услуги и на практика изключват от играта големи доставчици" като Alibaba, Amazon Web Services, Google Cloud и самия Microsoft.

Amazon и компанията майка на Google, Alphabet разкритикуваха промените на Microsoft в облачните изчисления, като казаха, че те "ограничават конкуренцията и обезсърчават клиентите да преминат към конкурентни доставчици на облачни услуги", съобщи Reuters.

Така или иначе Microsoft вероятно не се интересува какво мислят конкурентите му - плановете на гиганта целят да спечелят антитръстовите регулатори на ЕС. И това тепърва предстои.

Microsoft е блокирал опит за мащабна руска хакерска атака в Европа и САЩ

Microsoft е блокирал опит за мащабна руска хакерска атака в Европа и САЩ

От страна на група, наричаща се Strontium