През последното десетилетие мениджърите на увеселителния парк Дисниленд в Анахайм, Калифорния са увеличили цените на еднодневните билети с почти 70%, до 124 долара в най-посещаваните дни. Целта е да се намали времето за чакане и да ограничат тълпите от хора, но засега без успех. Това съобщава публикация на Los Angeles Times.

Посещаемостта на тематичния парк в Анахайм се е покачила с 20% за същия период. Почти 18 милиона души са го посетили през 2016-та година, малко по-малко от предишната година, която отбелязваше 60-та годишнина на Дисниленд.

Средно, посетителите чакат на опашка 24.4 минути за най-популярните атракции в парка през първите 6 месеца на тази година, което е с 28% повече от 2015-та година.

Space Mountain (Космическа планина) има най-дългото време за изчакване, малко над час, пише Business Insider.

Ценовото увеличение, целящо да намали посещаемостта, без да се губи печалба, е значително през последните 10 години. Еднодневен билет за възрастни, който включва също деца над 10 години, сега струва 97 долара през дните с ниско търсене, 110 долара за обикновени дни и 124 долара за най-популярните за посещения дни. Тарифите се определят по-рано на сайта на Дисниленд.

Допълнителни 50 долара гарантират билет за прескачане между парковете, за да получите достъп до сестринския парк на Дисниленд, California Adventure. Сегашните цени за годишни пропуски варират между 340 долара с намаление за жители на Южна Калифорния до 1049 долара за пълен достъп без блокирани дати.

По-рано тази година, Дисни обяви най-новия си опит да намали времето за чакане: разширяване на системата си за бързи пропуски. За 10 долара на ден, посетителите могат да си резервират час за дадена атракция през телефоните си докато са в парка.

Оригинален чертеж на първия Дисниленд бе продаден за $708 000

Оригинален чертеж на първия Дисниленд бе продаден за $708 000

Картата е била ползвана за набиране на средства за първия увеселителен парк

Вече 2 пъти тази година, Дисниленд в Анахайм достигна максимум на капацитета си, веднъж през януари и отново през май. Това е вторият по посещаемост увеселителен парк в света, след "Вълшебното кралство" в Орландо, Флорида, който също е част от семейството на Дисни.

Цените във Флорида също са се покачили, но значително по-малко. Еднодневен билет там е 107 долара, поскъпването е равно на 51% за последните 10 години.

Четиричленно семейство ще трябва да плати почти 500 долара, за да посети парка в пиков ден, плюс 20 долара за паркинг (освен, ако не сте отседнали в курорта), храна и напитки, и разбира се сувенири.

За милиони хора "Най-щастливото място на Земята" си струва парите и времето. На това мнение е Арън Голдбърг, авторът на "Историята на Дисни", книга за историята на Уолт Дисни и неговите паркове.

"Хората отиват в Дисниленд на тълпи без значение от опашките, цените или времето, и Дисни знае това. " Той добавя за LA Times, че "те имат осигурена аудитория. "

Някои експерти смятат, че претъпкването в Дисниленд води до идването на още повече хора в парка в California Adventure. Откриването на нови хитови атракции, като тази на "Пазителите на галактиката", също привличат повече посетители в съседния парк.