Барселона е призната за най-добрия град в света за туристи, които обичат необичайната архитектура, според туристическия пътеводител Lonely Planet.

Класацията е направена за тези пътешественици, които вече са посетили най-популярните архитектурни центрове на света - Париж, Ню Йорк и Лондон и търсят нови маршрути.

Снимка 218879

Източник: iStock

Съставителите на рейтинга отбелязват, че в каталунският град Барселона руините от римската епоха и готическите катедрали се смесват със странните сгради на Антони Гауди. Специалистите препоръчват да се обърне внимание не само на незавършения негов шедьовър Саграда Фамилия, но и на такива необичайни обекти като "Каса Батийо" и паркът Гюел.

Второто място в класацията е за Истанбул. Хилядолетното наследство на града - много дворци и кули, създадени по времето на гърци, римляни, византийци и османците.

Снимка 238269

Източник: GettyImages

Най-голям интерес за любителите представляват катедралата "Света София" от първата половина на 6-ти век, Синята джамия от 17-ти век, дворецът Топкапъ.

Третата позиция се присъжда на Рим. В италианската столица, експертите съветват да се поскитате около Колизеума и хълма Палатин, да погледнете в Пантеона, да се възхитите на творбите на Микеланджело и Бернини в базиликата Свети Петър, или просто да се разходите по улиците на Рим с множество барокови дворци, фонтани и чаровни ресторантчета.

Снимка 323778

Източник: GettyImages

Четвъртото място в класирането е дадено на Шанхай. В китайския мегаполис, според експертите, заслужава както сградите в стил арт деко, така и футуристичните небостъргачи. Шанхайската кула, Шанхайският световен финансов център и Музеят на Хималаите са задължителни за посещение.

Снимка 331886

Източник: iStock

На пето място е поставено Баку. В столицата на Азербайджан, съставителите на рейтинга съветват да се разходите из средновековните улици в старата част на града, да посетите Кулата на Девата и Центъра кръстен на починалия бивш президент Гейдар Алиев.

Експертите на изданието са включели в Топ 10 на известни места с необичайна и интересна архитектура град Бразилия, Оксфорд, Маями, Мумбай и Чикаго.