Гара "Канфранк" в Испания е открита като железопътен център през 1928 г. На церемонията по откриването присъстват както кралят на Испания, така и президентът на Френската република. Някогашната внушителна испанска гара обаче, сега е изоставена и тъне в разруха. Един проект, който целеше да й вдъхне нов живот, възроди гарата като луксозен хотел, пише CNN.

"Канфранк" затваря врати през 1970 г. Barcelo Hotel Group се заема с преобразяването й. След години на ремонти гара "Канфранк" посрещна първите си гости през януари 2023 г.

Заради граничното си положение собствеността върху гарата първоначално е била споделена между Франция и Испания. Сега е собственост на местното правителство на Арагон в Испания, което работи върху процеса на ремонт на хотела с Barcelo Hotel Group.

Гара "Канфранк" е била важна точка по време на Втората световна война. Преди германците да превземат община Канфранк, гарата е действала като врата към свободата за някои евреи, които са били преследвани от режима по онова време в Германия.

Историята на първата жп гара в света

Историята на първата жп гара в света

Тя се намира в Европа, но не в континенталната й част

Шпиони пътуват с влак от Канфранк по пътя, за да се присъединят към френската съпротива и да предават съобщения на страните-съюзници.

"Гарата е използвана от съюзниците, които предаваха информация на Франция и Испания чрез шпионска мрежа", казва кметът Санчес Моралес през 2017 г.

Германците обаче превземат община Канфранк през ноември 1942 г. и я контролират до юни 1944 г. Бягството през Канфранк става по-трудно и гарата става място на много арести.

За да се превърне в хотел, сградата от 1928 г. е трябвало да бъде "адаптирана", за да отговаря на стандартите и лукса на модерен хотел, без да губи своя исторически характер.

Интериорният дизайн на хотела, дело на Мадрид дизайнерско студио ILMIODESIGN, има за цел да донесе усещане за 20-те години на миналия век чрез декора и униформите на персонала.

Хотелът разполага с 104 стаи, включително четири апартамента. Има уелнес зона с басейн, има и три ресторанта. Това, което някога е било чакалня на гарата, сега е рецепцията на хотела.

Кметът Санчес Моралес споделя, че "историята на гарата и железопътната среда са пресъздадени чрез атмосферата в целия хотел" и се надява тя да се утвърди като дестинация за много туристи.