Най-старата железопътна гара в света се намира в Европа, но не в континенталната част на Стария континент. Тя е била построена през 1830 година в британския град Манчестър, като името й е Liverpool Road Railway.

Гарата е била изградена, за да служи като крайна точка на първата междуградска пътническа жп линия между Ливърпул и Манчестър. През първата половина на 19-ти век от там минават пътнически и товарни влакове с парни локомотиви.

От 4 май 1844 година обаче през Liverpool Road Railway започват да минават само товарни влакове, като линията е разширена от Манчестър до Лийдс. Пътническите превози пък започват да минават през другата гара в града - Victoria Station.

Постепенно около Liverpool Road Railway се образува център за търговия с разнообразни стоки, който работи активно между 1923 и 1948 година. През последната обаче гарата е национализирана и става част от British Railways.

Постепенно през втората половина на миналия век Liverpool Road Railway спира да функционира и е изоставена. Малко по-късно складовата база там е закупена от Granada Television за заснемането на телевизионни продукции там.

Днес сградата на първата жп линия в историята е част от Музея на науката и индустрията в Манчестър.