Рекорден брой нови ресторанти са открити в Лондон за последните 12 месеца - до края на септември тази година. За този период в столицата на Великобритания са отворили врати 200 нови заведения, се посочва в изследване на Harden's London Restaurants.

Такъв голям ръст в сектора не е наблюдаван за 26-те години, откакто тази компания провежда изследването си и съставя авторитетен гид за лондонските ресторанти.

Както се отбелязва в анализа, посочените факти говорят, че лондонските ресторантьори са уверени в състоянието и перспективите на британската икономика.

При това предлагането на пазара е просто огромно, хората имат невероятен избор, като изискванията в бранша непрекъснато растат. И най-добрите заведения вече нямат гаранция за успех, ако всичко не е направено идеално, казва Питър Харден, основателна компанията, цитиран от Interfax.

От друга страна за последните 12 месеца са били закрити 76 ресторанта при 56 за предходния аналогичен период. Например лондончани и гостите на града са загубили притежателя на две мишленови звезди Hibiscus и гастрономическия пъб Truscott Arms.

Според експертите, Araki, най-скъпият ресторант във Великобритания, продаващ блюдо суши по 300 фунта ($372), е признат за най-добър от гледна точка на вкусовите качества.

За най-надценено заведение в Лондон изследването на Harden's посочва ресторанта за азиатски морски деликатеси Sexy Fish, разположено в изискания квартал Мейфеър. Един критик го нарича не ресторант, а музей, пълен с лондонски богаташи, швейцарски банкери и рускини.

Като най-добър ресторант за делови обеди е определен Wolseley на улица Пикадили, недалеч от Бъкингамския дворец.

За романтични вечери експертите препоръчват като най-хубав известния с великолепната си винена листа ресторант Clos Maggiore, близо до оперния театър Ковънт Гардън.