Някои от добре познатите природни забележителности могат да останат само спомен заради нарастването на нивото на моретата, по-високите температури и екстремните метеорологични катаклизми, причинени от промените в климата.

За това предупреждават от Програмата на ООН за околната среда и Организацията на ООН за образование, наука и култура, цитирани от Market Watch.

Освен това от институциите посочват, че туристите също могат да имат пагубно действие върху тези места. Ето защо трябва да побързате да ги посетите, преди да бъдат затворени за посетители.

1. Национален парк Бвинди, Уганда

Тези тропически гори са дом на половината от редките планински горили в света. Всъщност те обитават само три държави в света - Демократична република Конго, Руанда и Уганда. Според данните на ЮНЕСКО тези животни са застрашени от изчезване заради по-високите температури и изсичането на горите.

2. Защитени територии в региона Кабо Флорални, Южна Африка

Това е раят за туристите, които обичат растенията и пищните градини. На територията на тези защитени региони се намира бутаническата градина “Кирстенбош”, в която могат да се видят над 7000 градински и диви растителни вида. Изследванията на ЮНЕСКО обаче показват, че те са в риск заради нарастването на температурите и честите пожари в района.

3. Каменните острови, Палау

Каменните острови, които се намират в Тихия океан и са в границите на държавата Палау, са изградени от над 400 варовикови острова, около които могат да бъдат видени около 400 коралови вида. Замърсяването, заради многото туристи, нарастналата температура на океана и окисляването на водите вредят сериозно на коралите.

4. Национален парк Комодо, Индонезия

В този парк човек може да види от мангрови гори до коралови рифове и от савани до тропически гори. Той е най-известен с комодския варан, който е най-големият гущер в света и не може да бъде видян на никое друго място в света. Коралите и там обаче са застрашени, подобно на тези в Палау, а мангровите дървета могат да изчезнат заради нарастващото ниво на водите.

5. Йелоустоун, САЩ

Йелоустоун е първият национален парт в света, обявен за такъв през 1872 г. В него туристите могат да се насладят на т.нар. Стария верен гейзер, на горещи извори и на гледката на разхождащи се бизони, лосове, вълци и мечки. Високите темперетури обаче са причина за по-кратките зими там, което пък води до по-малко сняг и по-малко вода в потоците и реките.

6. Илулисат, Гренландия

По-високите темперетури в последните години водят повече туристи в отдалечената Гренландия. Фьордите в парка за замръзнали през зимата, но посетителите ходят там лятото, за да гледат как огромни ледени блокове се откъсват и падат в океана. В следващите 1000 години обаче заради глобалното затопляне целият лед в Гренландия може да се стопи.