Най-богатият европеец и третият най-заможен човек в света - французинът Бернар Арно, се отказа от инвестицията си във веригата супермаркети Carrefour. Бизнесменът е продал акциите си в компанията 14 години, след като инвестира за първи път в нея.

Холдинговото дружество на Арно Financiere Agache е продало дела си от 5,5% в Carrefour на цена от около 19 долара. Общо сделката е за около 850 милиона долара преди данъци, пише Forbes.

Инвестицията на френският предприемач в компанията не се оказа като особено успешна през годините. През март 2007 година компанията майка на Agache - Groupe Arnault, купи дял от 9,8% в партньорство с инвестиционните фирми Colony Capital и Axon Capital. Сделката тогава беше изчислявана на между 4,3 и 5 милиарда долара.

Партньорите на Арно излязоха от инвестицията през 2017 година. Тогава той остана с дял от 8,7% във френската верига, оценяван на 1,6 милиарда долара. За периода между 2007 и 2017 година акциите на компанията поевтиняха с близо 60%, а от тогава насам - с още 26 на сто.

През тези години също така компанията смени няколко изпълнителни директори на фона на нарасналата конкуренция в сектора на търговията във Франция и в Европа. Преди 2 години Бернар Арно слезе от Борда на директорите в Carrefour. Той започна да разпродава дела си в дружеството от есента на 2020 година.

Alimentation Couche-Tard иска да купи Carrefour за $20 милиарда

4 години след като напусна България Carrefour става част от нов гигант в сделка за $20 милиарда

Все още преговорите са в начален етап

Излизането на Financiere Agache от Carrefour идва 8 месеца, след пропадналата мащабна сделка за компанията. В началото на 2021 година канадската верига Alimentation Couche-Tard обяви планове да придобие френския си конкурент. Предложената цена беше от 20 милиарда долара.

След остри реакции от страна на френското правителство, както и след критики от страна на редица експерти, двете компании се отказаха от нея.

Само за 4 дни сделката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна

Само за 4 дни сделката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна

След критики от страна на правителството в Париж