Никой от милиардерите в световен мащаб не успя да натрупа толкова много богатство, колкото съоснователя и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, докато Тръпм беше президент на САЩ. От момента, в който той встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г. до края на мандата му преди дни, стойността на богатството на Мъск е скочила с над 170 млрд. долара, изчислява Forbes.

Акциите на Tesla скочиха с 1 625% през последните четири години. Състоянието на Мъск също набъбва с безпрецедентна скорост. В деня, в който Тръмп встъпи в длъжност, богатството на Мъск е на нетна стойност от 12,9 милиарда долара. Към днешна дата той е вторият най-богат човек в света, с 184 милиарда долара според изчисленията на Forbes.

Милиардерът изостава само с 6 милиарда долара от най-богатия човек на планетата - главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който притежава 190 милиарда долара. През последните няколко седмици двамата се състезават за титлата на най-богатия човек на планетата. Мъск за първи път взе първото място на Безос на 8 януари 2021 г. Детронацията на Безос обаче беше за кратко.

Илън Мъск вече не е най-богатият човек в света. Защо?

Илън Мъск вече не е най-богатият човек в света. Защо?

Само преди дни той детронира Джеф Безос от първото място в списъка на супербогаташите

Мъск и Тръмп имат сложни отношения от встъпването в длъжност на Тръмп. Изпълнителнителният директор на Tesla беше един от 18-те бизнес лидери, които участваха в Консултативния съвет на президента в САЩ, известен като "Стратегически и политически форум" (Strategic and Policy Forum). Когато през 2017 г. Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, Мъск реши да се откаже от тази длъжност. "Климатичните промени са реални и напускането на Парижкото споразумение не е добре нито за Америка, нито за света", заяви той тогава.

Разбира се, печалбите на Мъск не се дължат пряко на Тръмп. През последните четири години Tesla спечели инвеститори, представи нови превозни средства, увеличи доставките и надмина очакванията на анализаторите. Освен това, по-голямата част от печалбите на Мъск по време на президентството на Тръмп, дойдоха след като сегашният президент Джо Байдън беше избран в края на 2020 г.

Акциите на Tesla скочиха с повече от 100% през последните три месеца, което сигнализира за очакванията на инвеститорите, че резултатът от изборите в САЩ може да даде тласък на индустрията за електрически превозни средства.

Tesla произведе близо половин милион превозни средства през 2020 г. Целите за тази година са по-масово навлизане на европейския пазар.