Уорън Бъфет е истинска легенда в света на бизнеса. 87-годишният милиардер, известен с прякора Оракулът от Омаха, прави сделки от съвсем малък и натрупва състоянието си изцяло със собствени сили.

Освен прочут инвеститор, той е и лакмус за успеха на публичните компании. Когато се чудят дали да вложат парите си в акциите на някоя компания, играчите на пазарите често си казват: "Ако Бъфет инвестира в нея, значи си заслужава".

Макар че е милиардер с дългогодишен опит в бизнеса и инвестициите, Бъфет също прави грешки и все още съжалява за някои пропуснати възможности. Една от тях е, че не инвестира в Amazon, когато му се отдава този шанс.

Собственикът на Berkshire Hathaway признава, че му се иска да беше избрал да вложи парите си в компанията на Джеф Безос, вместо в IBM. Но както сам споделя пред CNBC e бил "твърде тъп", за да прозре потенциала на гиганта в електронната търговия.

Милиардерът умишлено избягва акциите на нови технологични компании като Amazon и Google, защото не оценява напълно тяхната стойност. "Това струва много пари на хората в Berkshire", каза той.

Поглеждайки назад, Бъфет осъзнава, че е подценил Джеф Безос и мащабите на успеха му. "Подцених блясъка на изпълнението", признава инвеститорът. Със своите над 90 млрд. долара Безос вече е най-богатият човек в света, с което изпреварва самия Бъфет.

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 Apple или Google преди 10 години?

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 Apple или Google преди 10 години?

Вложение в друг IT гигант щеше да ви донесе близо $52 000

В момента Amazon се радва на огромен успех. Акциите му са се повишили с почти 5% само през последната седмица, вследствие на продажбите за 6.59 млрд. долара по време на Кибер понеделника.

Според финансовия сайт How Much, ако сте купили акции на Amazon на стойност 1000 долара през 2007 г., инвестицията ви ще струва 12 398 долара към 31 октомври тази година.

Въпреки пропуска си да инвестира в Amazon, Оракулът от Омаха твърди, че поемането на премерени рискове е ключът към успеха. Когато се отдаде възможност за ново начинание и предпоставките да се включите в него са налице, трябва да действате максимално бързо.

Милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс разкриват най-важните си бизнес решения

Милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс разкриват най-важните си бизнес решения

От ключово значение е с кого правим бизнес и колко бързо действаме

Ако искате да инвестирате в самия фондов пазар, опитни инвеститори като Бъфет, Марк Кюбан и Тони Робинс предлагат да започенете с индексните фондове. Те обединяват всички акции държат в съответния индекс като S & P 500 и предлагат ниски обороти, съпътстващи такси и данъчни сметки.

Опитайте се да завържете контакти с хора с опит в тази област, вместо да разчитате единствено на компютърни алгоритми и изследвания, пише инвестиционният съветник Джон Д. Спуунър в книгата си "Никой никога не ни каза: уроци за парите и живота за младите възрастни".

Той твърди, че изграждането на взаимоотношения в реалния живот е предпоставка за триумфа на Оракула от Омаха. "Бъфет раздава мъдрост и здрав разум навсякъде, където отиде. Към следването му има някакъв култ, не само поради изключителния му инвестиционен рекорд, но и заради мъдростта, опита и съветите му", обяснява Спуунър.

"Докато остарявате, внезапно осъзнавате, че нямате време да инвестирате самостоятелно. Нуждаете се от практически съвети, не от роботи, а от истински живи умни хора, които мислят за най-добрия интерес на вас и семейството ви. Трудно е да го намерите. Но ако успеете, може да бъде безценно", разкрива инвестиционният съветник.