През тази седмица светът на автомобилната индустрия загуби един от най-познатите си лица - австриецът Фердинанд Пиех, който има основна заслуга за развитието на гиганта Volkswagen през последните десетилетия. Мениджърът почина на 25 август в клиника в град Розенхайм на 82-годишна възраст.

Въпреки напредлата си възраст, местната полиция проверява версия и за неествена смърт, съобщават германските медии. Градската прокуратура в Розенхайм също потвърждава, че има започнато разследване, което обаче по думите на говорителя й не означавало, че има към този момент има някакви доказателства за неествена смърт.

Почина Фердинанд Пиех, който превърна Volkswagen в глобален лидер в автоиндустрията

Почина Фердинанд Пиех, който превърна Volkswagen в глобален лидер в автоиндустрията

Той изведе групата от тежка финансова криза през 90-те с необичаен подход

Вероятно това разследване е свързано с предстоящото разпределяне на наследството на Пиех. Той е част от най-богатото семейство в Австрия - Порше, чието общо състояние се оценява на над 37 милиарда евро. Самият Пиех притежава около 1.1 милиарда евро. Фамилия Порше контролира над 50% от концерна Volkswagen, което ги превръща в ключов собственик на целия автомобилен пазар.

Все още няма официална информация как ще бъде разпределено богатството на Фердинанд Пиех, но според германския Bild ключова роля в това ще има неговата вдовица - Урсула Пиех. Още преди няколко години мениджърът е написал своето завещание, според което парите му трябва да бъдат разпределени между две частни фондации в Австрия.

Техен ръководител ще бъде жена му Урсула Пиех, като обаче има едно основно условие това да се случи - тя да не се омъжва повторно. Случи ли се това, тя автоматично ще загуби правата си в двете фондации.