Най-богатият европеец Бернар Арно и ръководителят на LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) взе титлата най-богатият човек в света от Илон Мъск. Състоянието на Арно възлиза на удивителните 207,6 милиарда долара, в сравнение с това на Мъск от 204,7 милиарда долара, според "Real-Time Billionaires List" на Forbes.

Миналата седмица Арно отбеляза невероятен ръст, като нетното му състояние се увеличи с 22,7 милиарда долара само за един ден, което представлява забележителен скок от 12,3%. В същото време богатството на Мъск се срива с 18 милиарда долара през предходния ден, отбелязвайки намаление с 8,1% в нетната му стойност.

Какво отличи LVMH

Рекордната 2023 година за луксозната империя на Арно LVMH си личи и по увеличение на състоянието му. Представянето на конгломерата стана свидетел на забележителен скок в приходите, достигайки впечатляващите 86,2 милиарда евро за цялата година. Конгломератът вклщчва включва известни имена като Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi и Tiffany & Co.

Това представлява увеличение от 13% на годишна база, което значително надхвърля прогнозираните от анализаторите 85,74 милиарда евро. Най-значителният ръст на приходите в рамките на групата LVMH се наблюдава в търговията на дребно, който отбеляза забележително увеличение от 25% спрямо предходната година. Този скок се дължи на представянето на Sephora и растежа на DFS, след ръста на международните пътувания. Брутната печалба на LVMH достигна 59,2 милиарда евро, отбелязвайки увеличение от 9,4%, докато нетната печалба се покачи до 15,2 милиарда евро, регистрирайки ръст от 8% в сравнение с 2022 г.

Шефът на една от най-ценните компании в Европа LVMH ще вкара двама от синовете си в борда

Шефът на една от най-ценните компании в Европа ще вкара двама от синовете си в борда

Номинациите в борда ще бъдат подложени на гласуване на годишното общо събрание на компанията

Междувременно богатството на милиардера основател на Tesla Илон Мъск се топи. Компанията за електромобили отчете скромното увеличение от 3,5% на приходите за четвъртото тримесечие на 2023 г., достигайки 25,2 милиарда долара и годишен приход от 96,8 милиарда долара, което е с 15% повече от 2022 г.

Брутната печалба на Tesla претърпя значителен спад от 15,3% до 17,66 милиарда долара. След публикуването на резултатите акциите на Tesla се понижиха с 12%, което допринесе за слизането на Илон Мъск до второто място сред най-богатите хора в света.