Загубените съкровища открай време вълнуват хората по света. Те често са свързани с истории за древни цивилизации, за пирати и за приключения. Обикновено звучат като фантазия и сякаш съществуват само вкнигите и филмите. В хода на историята обаче много хора наистина са заравяли скъпоценности по най-различни поводи, главно за да ги опазят за себе си.

Ето и ТОП  5 на най-големите като стойност открити древни съкровища, сортирани от сайта Mentalfloss:

   1. Съкровището от Хоксни - стойност $3,8 милиона, 1992 година

Изгубилият чука си на полето фермер Питър Уотлинг извикал приятел с металотърсач, за да го намерят. Вместо чук намерили съкровище. В дъбов сандък имало невероятно колекция от златни бижута, монети и прибори, датирани от 4 -5 век от н. е.

Най-старото златно съкровище в света е намерено в България

Къде се намира най-старото златно съкровище в света и каква е цената му

Не е нито в Месопотамия, нито в Египет

   2. Стафордширското съкровище - $4,1 милиона, 2009 година

Тери Хърбърт ползвал своя металотърсач в наскоро разорано поле до Хамъруич и Стафоршир, когато се натъкнал на най-голямото англосаксонско съкровище, намирано някога. Целият куп включвал 3 500 предмета, повечето с военна функция.

   3. Съкровището от Шрода - около $120 милиона, 1985 - 1988 година

През 1985 година стара сграда в полския град Шрода Шласка била разрушена поради планови за реновация на района, а под основите й намерили голяма ваза, пълна с 3000 сребърни монети от 14 век. Няколко години по-късно при бутането на друга сграда наблизо били открити още предмети, включително много златни и сребърни монети и богата гама от бижута, заедно със златна корона и пръстен, украсен с глава на дракон.

   4. Потъналото съкровище на Цезария - безценно, 2015 година

Водолазите, изследващи морското дъно на пристанището на Национален парк Цезария в Израел, помислили , че са се натъкнали на детска играчка, когато намерили първата златна монета. После видели колко много монети имало, вгледали се и в изображенията на тях и осъзнали, че са открили нещо твърде значимо.

Снимка 613526

Източник: Instagram / zmejovina

   5. Панагюрското съкровище - безценно, 1949 година

Братята Павел, Петко и Михаил Дейкови копаели глина в керемидената фабрика до Панагюрище, България, когато един от тях се засуетил около нещо, което първо сметнал за странна свирка. По-нататъшното копане разкрило още предмети и когато братята занесли находките в канцеларията на кмета, открили, че нещата са от злато. Там, откъдето ги изкопали, имало още много повече.

Въпросната "свирка" всъщност е била древен ритуален съд /ритон/ от 4 век пр. н. е. Имало още златни гарафи, съдове и ваза, за всички от които се смята, че са се използвали при религиозни ритуали. Общо намерили 6,160 кг чисто злато, майсторски обработено със сложни форми и заплетени декорации.

Милиарди тонове злато лежат на дъното на световния океан. Крие ли съкровища и българското море?

Милиарди тонове злато лежат на дъното на световния океан. Крие ли съкровища и българското море?

Повече от 90 процента от златото в недрата на нашата планета все още не е добито