В Хараре, Зимбабве, дом на най-голямото рали на фондовия пазар в света, печалбите идват с главоломна скорост: 5%, 10%, дори 20% за една сесия. Съберете ги и пазарът е нараснал с удивителните 800% от началото на годината.

Но в страна, където възходът често е следван от стръмен път надолу и следващата валутна криза винаги е точно зад ъгъла, яростното рали е причина за безпокойство, а не за радост. Пазарните наблюдатели в страната казват, че това е знак, че инвеститорите се подготвят за инфлационна спирала и търсят хеджиране, за да защитят стойността на парите си. Потребителските цени се покачват с годишен темп от над 100%, предизвиквайки безпокойство в нация, в която белезите от предишни хиперинфлации са дълбоки.

Най-скъпата банкнота в Зимбабве не стига за закупуването дори на хляб

Най-скъпата банкнота в тази страна не стига за закупуването дори на хляб

След като 10 години там се ползваха щатски долари, през 2019-а страната върна обратно местната валута

Фондовият пазар може да е малък - общата капитализация е 1,8 милиарда долара, по-малка от борсата на съседна Южна Африка с над 1 трилион долара - но поне е място, където местните могат лесно да инвестират. И, тъй като доларът на Зимбабве се срива почти ежедневно, малко фирми ще го приемат като плащане за голяма покупка - имоти, коли, дори гориво.

"Така че всички тези зимбабвийски долари ще отидат на пазара на акции", според Татенда Немаунгве, търговец на акции в Хараре. 36-годишният Немаунгве напусна поста личен финансов съветник преди пет години, за да управлява собственото си портфолио, пише финансовото издание Bloomberg. Средно на месец той печели повече от 10 пъти предишната си заплата от $1500 благодарение на това, което нарича "безкраен бум".

Акциите на Зимбабве лесно изпревариха другите големи печалби през 2023 г. Аржентинският индекс Merval едва се удвои, докато инвеститорите в S&P 500 трябваше да се задоволят с ръст от 16%. Като се имат предвид икономическите проблеми на страната, чужденците до голяма степен са изоставили пазара на акции в Зимбабве и представляват само 15% от търговията. Оборотът е част от големите борси с около 650 000 долара на ден, в сравнение с 240 милиарда долара в комбинирани сделки в индексите на Уолстрийт.

Злато за $1,5 млрд. се изнася нелегално от Зимбабве всяка година

Злато за $1,5 млрд. се изнася нелегално от Зимбабве всяка година

Контрабандата процъфтява и заради местен закон

Създадена през 1894 г., борсата в Зимбабве е сред най-старите в Африка. Домът й в луксозното предградие на Хараре Хайлендс, популярен сред дипломати и заможни пенсионери заради умните си резиденции в зелени и добре поддържани улици, контрастира с шумната суматоха на центъра на столицата. Контраст също с хаоса, който се разиграва на борда за търговия.

Инвеститорите в акции в Хараре разполагат с вселена от 55 компании, от които да избират, според финансовото издание Bloomberg. Най-популярните са сините чипове - като производителя на напитки Delta Corp., телекомуникационния доставчик Econet Wireless Zimbabwe Ltd. и групата за мобилни пари EcoCash Holdings Zimbabwe Ltd.

Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери

Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери

Страната се бори с инфлация от над 700%, недостиг на валута, гориво и храни

Те са и сред най-ликвидните акции на борсата, компании, които предоставят продукти и услуги, на които зимбабвийците разчитат. Това подкрепя техните продажби и печалби, дори във времена на изключителна инфлация. "Delta е изпитана и тествана", според пазарни наблюдатели.

Разбира се, пътят на борсата нагоре не е бил праволинеен. Пристъп на слабост на валутата през май унищожи 84% от стойността на местния долар - и половината от новосъздадените портфейли на новите инвеститори. Но спадът, предизвикан от обменния курс, беше само временен неуспех.

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

В най-лошия период месечната инфлация достигна 7.9 милиарда процента

Президентът Емерсън Мнангагва се изправя срещу раздробено опозиционно поле от 10 кандидати и Зимбабве има история на оспорвани гласове от края на управлението на бялото малцинство през 1980 г. Правителството на Мнангава е обвинявано за голяма част от икономическите сътресения, които доведоха инфлацията до 176% от юни. Най-голямата местна банкнота - банкнотата от 100 зимбабвийски долара - не е достатъчна, за да платите за един домат. Основната лихва по кредитите на централната банка е най-високата в света - 150%.

"Хората са склонни да се колебаят относно вземането на важни решения в навечерието на изборите", казва Немаунгве. "Веднага щом изборите приключат, хората ще искат да купуват отново."

Зимбабве е преди нас по въвеждане на електронни услуги

Зимбабве е преди нас по въвеждане на електронни услуги

У нас са достъпни само три електронни административни услуги, а в Естония - 700, стана ясно по време на обсъждане на електронното проватилство, олганизирано от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Чуждестранните инвеститори едва ли ще бъдат привлечени към пазара в Хараре от последното рали, според Хаснаин Малик, който покрива нововъзникващите и граничните пазари в Tellimer, базирана в Дубай изследователска компания. Печалбите са "обусловени изцяло от търсенето на защита срещу инфлацията и търгуема ценна книга за местните инвеститори, които имат малко вяра в местната валута и нямат лесен достъп до щатски долари", казва той.

За местните жители има притеснение, че регулаторите ще сложат край на партито на борсата. Още през 2020 г. властите затвориха борсата за пет седмици, оплаквайки се, че спекулациите с акции с листвания в чужбина подкопават зимбабвийския долар. Главният изпълнителен директор на борсата Джъстин Бгони отказа да коментира тазгодишното нарастване.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.