„Реал Мадрид” оглави класацията на 20-те най-богати футболни клуба в света за 11-та поредна година според консултантската компания Deloitte. Испанският клуб е генерирал приходи от 755 млн. евро през сезон 2014/15. Търговските приходи, които са основен двигател на растеж, бележат увеличение от 22,7 млн. евро спрямо предходния сезон. Приходите от мачове отчитат ръст от 9,1 млн. евро, докато тези от права за излъчване са намалели с 4,3 млн. евро.

Другият лидер в Примера дивисион – „Барселона” – отбеляза добри постижения на терена през сезона и е вторият най-заможен футболен клуб в света. Отборът отчита ръст на приходите от всички дейности – мачове, права за излъчване и търговска дейност.

На трето място е английският „Манчестър Юнайтед”. Клубът е с най-високи приходи от Висшата лига – 519,5 млн. евро. „Арсенал” се изкачва до седма позиция, а „Челси” слиза до осма. „Манчестър Сити” и „Ливърпул” са другите два отбора от Английската висша лига в топ 10, заемайки съответно шесто и девето място.

Десетпроцентното стабилизиране на курса на паунда спрямо еврото помогна на клубовете на Острова. Рекордните 9 клуба от Английската лига са класирани в топ 20 тази година – с един повече от миналогодишното издание. „Уест Хам Юнайтед” отново се завърна в класацията на генериращ приходи елит, след успешното си класиране за първи път през 2005/06. Клубът отчита приходи от 160,9 млн. евро.

Разкриха най-дълбоките тайни за финансирането на футболните отбори

Разкриха най-дълбоките тайни за финансирането на футболните отбори

Изтекли документи показват каква е реалността в най-известния спорт

В тазгодишната класация се забелязва разместване сред европейските футболни гиганти. „Байерн Мюнхен” слиза от трета до пета позиция, което е най-ниската позиция от сезон 2006/07 насам. Преди германските шампиони се нарежда „Пари Сен Жермен” – единственият френски тим в топ 20, в резултат на още една година на ръст в приходите от 480,8 млн. евро.

Въпреки успешната кампания на „Ювентус” в Шампионска лига и скока на „Рома” от 24-о на 16-о място, сезон 2014/15 бе разочароващ за италианските отбори от гледна точка на приходите. „Интер” и „Милан” слязоха с две места надолу през изминалата година. „Интер” дори се доближи до отпадане от първите 20 клуба по приходи.

20-те клуба с най-високи приходи в света са генерирали рекордните 6,6 млрд. евро през изминалия сезон, което е увеличение от 8% спрямо предходната година, сочи 19-ото издание на доклада.

Футболистите са ни наистина скъпи

Футболистите са ни наистина скъпи

Издръжката на играчите мина разходите за трансфери

Дан Джоунс, съдружник в Спортната Бизнес група на Делойт, коментира, че за първи път челните три клуба в класацията преминават границата от 500 млн. евро.

Старши мениджърът в Делойт Тим Бридж заяви, че завръщането на „Манчестър Юнайтед” в Шампионската лига и началото на няколко значими търговски партньорства могат да подобрят бизнеса през сезон 2015/16. „Като имаме предвид това, няма да е учудващо да видим „Юнайтед” да оглави „Лигата на Футболните пари” през следващата година за първи път от 12 години, с прогнозни приходи около 650 млн. евро.