Средностатистическият руснак може да е в лошо настроение, тъй като доходите му не са особено високи, а инфлацията свива покупателната му способност, но най-богатите в страната са световни лидери, когато става въпрос за печелене на пари.

10-те най-заможни хора в Русия добавиха повече към богатството си за година, отколкото всеки от колегите им в световен мащаб, с 10.8% увеличение, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Вторите най-печеливши са американските магнати, които увеличават състоянието си със 7.5%. Британските милиардери са разширили богатствата си с 3.4% въпреки спорните преговори за Brexit и влошаването на отношенията с Москва.

Руснаците доминират сред най-печелившите милиардери

Източник: Bloomberg

Руснаците доминират сред най-печелившите милиардери

Най-лошо се представят китайските богаташи. 10-те най-богати хора във втората световна икономика са изгубили повече от 27% от състоянието си през тази година, главно заради разпродажбите в областта на технологиите и недвижимите имоти.

Енергийните магнати Леонид Михелсон, Генадий Тимченко и Вагит Алекперов са спечелили най-много сред руските милиардери, което се дължи на покачващите се цени на петрола.

68-годишният Алекперов е председател на борда и най-голям акционер в "Лукойл", който произвежда около 2% от световния нефт. 63-годишният Михелсон и 65-годишният Тимченко контролират най-големия частен производител на природен газ в Русия - "Новатек".

Руските милиардери забогатяха с $3,3 милиарда от началото на годината

Руските милиардери забогатяха с $3,3 милиарда от началото на годината

Най-богат е Леонид Михелсон, собственик на "Новатек"