Икономиката на Катар започна да се свива още през 2019 г., а през тази тя беше тежко засегната от срива на цените на суровия петрол, припомнят от Zero Hedge. Брутният вътрешен продукт на страната всъщност се сви с 1,4% на годишна основа още преди да започне петролната криза.

Графика: Брутен вътрешен продукт на Катар

За да понижи удара върху бюджета си, емирството започна да се освобождава от някои активи, сред които се оказва и най-скъпият и луксозен самолет, строен някога, предаде The Drive.

Това е Boeing VVIP 747-8i BBJ със сериен номер 37075, който е произведен от завода на компанията Еверет, Вашингтон, през 2012 г. със свръхбогато осъществена доработка от швейцарската AMAC Aerospace. Само направата на интериора е отнела две години.

Съпругата на бивш Емир на Катар е придобила лондонския хотел Ritz

Съпругата на бивш Емир на Катар е придобила лондонския хотел Ritz

Сред потенциалните купувачи бе Бернар Арно, най-богатият европеец

Така 747-8i BBJ е приет от Qatar Amiri Flight, подразделението на Qatar Airways, което обслужва кралското семейство на емирството и други висши държавници. Но през миналата година този конкретен самолет е бил отделен за VIP персони извън кралското семейство.

Той се обслужва от 18-членен екипаж, а максималният капацитет на пътниците му е 89, което е значително по-малко от стандартната конфигурация на пасажерските 737-8i, които превозват над 400 души. От AMAC посочват, че самолетът може да бъде конфигуриран и като медицински, в който случай в основната му спалня (на снимката) могат да се транспортират болни.

Освен самата спалня, стаята за гости, главното стълбище, дневните, частните офиси, частните и общите салони, самолетът предлага удобства и интериор като свръхлуксозен хотел - монитори, аудиосистеми, топла и студена вода във всички чешми, Wi-Fi свързаност и др. Пълният списък с удобствата, с които се предлага аеропланът, и неговите технически характеристики може да се намери на страницата на производителя тук.

Спират производството на легендарния Boeing 747 Jumbo Jet

Спират производството на легендарния Boeing 747 Jumbo Jet

Последният му пътник може да се окаже най-престижният от всички - президентът на сАЩ

Според документацията става ясно също, че самолетът е използван много малко. Той е натрупал малко над хиляда летателни часа и по-малко от 300 цикъла на всеки от четирите му двугателя GEnx-2B67/P, произведени от GE Aviation.

Преди две години Катар се раздели с други два луксозни самолета - 747SP който беше купен от CSDS Asset Management и 747-8i Boeing Business Jet, който беше подарен на президента на Турция Реджеп Ердоган за политическата му подкрепа за емирството, най-вече срещу Саудитска Арабия.

Освен продавания в момента 747-8i BBJ, Катар разполага с още два такива самолета. Цената на сделката не е ясна, тъй като заинтересованите купувачи трябва да се свържат с controller.com, които продават аероплана, но със сигурност инвестицията в летателния апарат ще бъде значителна. "Зелен" самолет 737-8i, което означава, че той не е оборудван за полети изобщо, струва над 370 млн. долара. В случая на 37075, който има може би най-луксозната доработка в света, тази цена със сигурност ще е драстично по-висока.