Мащабно учение по аварийно-спасителна дейност се проведе на Летище София. Самолет кацна аварийно заради незаключен колесник. Екипи на пожарната, Спешна помощ, Българския червен кръст и МВР се включиха в спасяването на пътниците и екипажа. Целта на акцията беше проверка на готовността и бързата реакция при евентуален инцидент със самолет.

Последното толкова сериозно учение било преди две години. Разиграната днес ситуация беше кацане на самолет "Еърбъс 320" с над 70 пътници на борда със спуснат, но незаключен колесник. От теглото на самолета той се наклони, крилото започна да търка пистата.

Операцията беше много успешна, коментира Ростислав Бъчваров от Учебния авиационен център.
От момента, в който се обяви аварийната ситуация, до явяването на аварийно-спасителната група, нормативът е три минути. В това се има предвид и пожарни, и линейки, и аварийните спасители, които са от летището. Самата евакуация на пътниците от самолета, както в случая беше, трябва да приключи до 90 секунди след спирането на самолета и след загасването на огъня, който е около самолета, или ако самият самолет гори, обясни Бъчваров.
По време на учението Летище София работеше при нормален режим, а полетите се изпълняваха по разписание.