"Изпревари с час ареста си", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Цветан Василев изпревари с час ареста си като се предаде сам в Белград. Сръбската полиция е била по петите му от понеделник, твърдят съседските медии. Според тях банкерът е бил предупреден, че задържането му е неизбежно. Василев дошъл с адвокат вчера по обяд в полицейски участък. "Аз избрах най-лесното решение в случая", заявил банкерът, след като обяснил кой е. Той е изпратен в предварителния арест, докато сръбският съд вземе решение за екстрадирането му в България. Срещу Василев у нас се води дело за източване на 206 млн. лв. от КТБ. За банкера имаше европейска заповед за задържане, издирваше го Интерпол. Между 18 и 40 дни са нужни за екстрадиране на задържан зад граница, коментира наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев. Срокът може да се съкрати, ако Василев сам пожелае да бъде изпратен в България.
Прочети още от в. "Стандарт"

"След 15 години България може да остане без лекари" е водещo заглавиe на в. "Сега"
400 български лекари са напуснали страната от началото на годината, за да работят в чужбина. Това съобщи пред "Сега" главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. Миналата година лекарското съсловие се раздели с още 600 медици, избрали да упражняват професията си в друга страна. "Крайно време е политиците да разберат, че ако здравеопазването не се възприеме от всички политически партии като част от националната сигурност и грижа на държавата, то България след 15 години може да остане без лекари", заяви гневен и обезпокоен той.

Основните дестинации, към които се насочват българските лекари са Германия, Великобритания и Франция, като в Германия заминават да работят всякакви специалисти, във Франция - най-често лекари по очни болести и акушер-гинеколози, а във Великобритания -джипита, хирурзи и анестезиолози. Общото за всички тях е, че получават в пъти по-високи заплати в сравнение с у нас. Намаляват и джипитата, които в момента са около 4600, а доскоро са били с 400 повече.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Носталгия по соца лъха от програмите на партиите" пише в. „Труд"
По принцип българинът почита писмеността, но сякаш не вярва на писаното слово. Всеки знае, че в обществено заведение, ако на някоя врата пише „Само за персонала. Достъпът на външни лица забранен", значи това е мястото, където могат да ти свършат работа.
Може би затова никой не вярва на предизборни платформи, но защо ги пишат? Може би за авторитет - както всеки град се гордее, че има музей, но не дотолкова, че да го посещава.
Но и в такава експозиция на посъбрани оттук-оттам идеи и купешки думички (например „облачни услуги"), каквито са програмите, могат да се прочетат доста знаци за нагласите на партиите и евентуалното им поведение след поредния вот.
Съпоставката между предизборните документи на трите най-големи партии - ГЕРБ, БСП, ДПС - показва, че на тези избори обичайните роли са обърнати. Между тях партия ГЕРБ винаги е писала най-кратки и неструктурирани платформи. На евроизборите през т.г. тя дори не публикува такъв текст! Докато БСП обратно - имаше ферман от над 20 страници. За първи път ГЕРБ е произвела не просто серия от обещания, а 63-страничен документ, озаглавен „Програма за реформи". За сметка на което творението на БСП е само 6 страници, а това на ДПС е по средата - 18 страници. Това показва, че за първи път от много време "Позитано" 20 не е станал магнит за много амбиции. И че желаещи да се наредят между авторите на управленските идеи на ГЕРБ никак не са липсвали. Контрастът е показателен за очакванията в определени среди.
Прочети още от в. „Труд"

"Шум тероризира два милиона българи" четем на първа страница във в. "Монитор"
Два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. 73,4% от пловдивчани и 72,2 на сто от софиянци са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието. Основната причина за силния шум е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).
„Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума", обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.
В същото време последните данни на РЗИ - София показват, че шумът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25 на сто от всички източници и е с 30 на сто повече от предишния доклад.
Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха инспектори.
На собствениците им са наложени предписания и са изпратени до Столичната община
която е в правомощията си да ги глоби.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"КТБ остава затворена до 20 ноември", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се определи в периода между 1 и 20 ноември 2014 г. Това става ясно от съобщение на БНБ след взетите във вторник решения на управителния съвет на централната банка. За целта ще бъде удължен специалният надзор в КТБ и дъщерната й Търговска банка "Виктория" (преди "Креди Агрикол България") с два месеца - съответно до 20 и 22 ноември 2014 г., като за последната се предвижда опит за оздравяване чрез продажба на търг на част от кредитния портфейл, като оферти ще се подават до 15 октомври.
Най-късно до 20 октомври квесторите на КТБ трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на банката, а до края на месеца - 31 октомври, да представят и отчет за капиталовата адекватност на КТБ. Този отчет те ще го изготвят въз основа на пълната оценка на активите на банката и "след извършване на съответните счетоводни операции". Въпросната пълна оценка на активите беше обявена от БНБ още през юли от трите одиторски компании, които изготвиха и първия 10-дневен одит в КТБ - "Ърнст и Янг одит", "Делойт" и "Афа". В съобщението се посочва, че квесторите са изпълнили предписанията на БНБ и са създали "необходимата организация и условия за извършване на цялостна оценка на активите на КТБ" от трите одиторски компании, която вече е започнала.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Как (не) се пише обява за работа" е заглавиe от в. "Труд"
При среща с непознат първото впечатление трае миг, но формира отношение, което изключително трудно може да бъде променено след това. Неслучайно кариерните сайтове преливат от съвети към кандидатите за работа да оформят внимателно CV-то си, да не допускат правописни грешки, за да не ликвидират шансовете си за желаната позиция още в самото начало.
Препоръки към работодателите как да напишат обява за работа обаче се срещат рядко. А със сигурност изискването да може да работи с „компютАр" и да владее "Екзел" предизвиква у търсещите работа не по-малко негативно отношение от ужаса, който би изпитал един мениджър, прочитайки, че желаещият да стане част от екипа му е със „средно образУвание".
Нелепи изисквания
В интернет се срещат достатъчно примери за обяви, изобилстващи от грешки, които поставят под съмнение грамотността и надеждността на съответния работодател и биха накарали търсещите работа да се замислят дали да кандидатстват. Не по-малко лошо впечатление правят абсурдните изисквания към потенциалните служители, които очевидно нямат никаква връзка със задачите, които ще трябва да изпълняват.
Прочети още от в. "Труд"

"Спадът в продажбите на бира няма да бъде компенсиран", пише в. "Капитал Daily"
Тази година се очертава като изключително лоша за бирения пазар. "По данни на AC Nielsen спадът в продажбите за януари - август е 10.5%, по наши данни - 6%", съобщи Николай Младенов, изпълнителен директор на "Загорка". По този начин се затвърждава негативната тенденция от първата половина на годината, когато от Съюза на пивоварите в България обявиха, че продажбите са намалели с 6%, а световното първенство по футбол в Бразилия не оказа влияние върху резултатите на сектора. Очакванията са този спад на пазара да се запази до края на годината.

"При общо продадени 5.462 млн. хектолитра бира и при приходи от 450 млн. лв. през миналата година спад от 6% е равен на изчезването на една малка пивоварна в страната", коментира Младенов.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Бизнесът иска минималните осигуровки да зависят от региона", пише в. "Сега"
Спорът за бъдещето на минималните осигурителни прагове навлезе в нов етап, след като вчера Асоциацията на индустриалния капитал представи предложенията си за промени в системата. Както "Сега" писа, Европейската комисия настоява да преразгледаме праговете, за да гарантираме, че системата не оскъпява наемането на нискоквалифицираните работници. Засега обаче правителството се въздържа да предлага промени.

Системата за определяне на праговете трябва да отчита съществуващите различия на трудовия пазар в регионален план и разликата в икономическите възможности на големи и малки предприятия, посочват от АИКБ. Шефът на асоциацията Васил Велев предложи регионите да бъдат разделени на три според средната заплата в тях - на бързо развиващи се, на региони със средни и с ниски доходи. "Договорените прагове трябва да важат за регионите със средни доходи, за тези с високите доходи да се добавят 10%, а за регионите с ниски доходи - да се извадят 10%", обясни Велев. Сега праговете са еднакви за цялата страна, докато в София-град средната заплата за последното тримесечие на 2013 г. е била 1215 лв., а във Видин по същото време - 543 лв.
Прочети още от в. "Сега"

"Пътуваме от София до Капитан Андреево за 2 часа", четем във в. "Монитор"
Цялата автомагистрала „Марица" ще бъде готова не по-късно от май следващата година и така от София до Капитан Андреево ще може да се пътува за 2 часа. Това обяви вчера вицепремиерът Екатерина Захариева след двучасова инспекция по строящия се аутобан в компанията на председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.
„Магистралите са най-безопасните пътища и по този начин ще намалеят фаталните произшествия", посочи Захариева. „След откриването на „Тракия" катастрофите по направлението са намалели 6 пъти", допълни и инж. Лазар Лазаров.
„Проверката на строящия се аутобан установи, че отсечката от Оризово до Димитровград е готова наполовина, от Димитровград до Харманли - на 80%, каза Захариева.
На места вече са опрели до монтиране на еластичните огради
отстрани и имат готовност за полагане на най-горния слой от асфалта. Това обаче се отнася най-вече за последните 17 км, докато за първата половина от лот 2 има забележки за темпото на строителите. Дори и така обаче участъкът ще е готов за експлоатация в края на ноември, смята вицепремиерът.
Първата отсечка обаче не само че ще се забави до пролетта на следващата година, ами може и след това, с половин уста признаха проверяващите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„18 млн. евро е оборотът на Бош за 2013 г. в България", пише в. „24 часа"
Водещият световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва оборот от 18 млн. евро за 2013 г. в България. Това, в сравнение с 2012 год., е увеличение с повече от 4%.
„ Бош се развива успешно в България вече над 20 години. Откакто навлязохме на българския пазар, оборотът ни постоянно се увеличава и непрекъснато завоюваме пазарни дялове", каза Михай Болдижар, официален представител на Бош Групата в България, на провелата се днес среща с медиите в хотел Хилтън София.
„Значително засилихме присъствието си на българския пазар чрез нови бизнес партньорства и чрез въвеждането на иновативни продукти и услуги. И за 2014 год. сме с позитивни очаквания за развитието на бизнеса ни в България."
Направление Автомобилно оборудване продължава да бъде един от катализаторите на растежа на Бош в България.
Bosch Автомобилно оборудване предлага резервни части, акумулатори, автосервизно оборудване с марки Bosch и Beissbarth, както и автосервизни концепции. През 2013 г. направлението постигна едноцифрен процентов ръст в оборота си, а за настоящата година очаква двуцифрен растеж.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Застрахователи вложиха 2,6 милиарда в чужбина", пише в. "Стандарт"
Над 2,6 млрд. лв. са вложили българските застрахователни компании в чужбина, които представляват 47,4% от активите им, сочат данните на БНБ към края на юни. Родните застрахователи инвестират по-агресивно в Европа и САЩ, като търсят по-рискови активи. Основната причина за това е падането на лихвите по депозитите, както и съживяването на глобалната икономика, което отваря перспективи пред пазара на акции. 5,525 млрд. лв. са средствата, управлявани от застрахователните дружества в България към края на юни. Те нарастват с 204,6 млн. лв. (+3,8%) спрямо края на първото тримесечие. Като точно с 204 млн. лв. (+8,5%) се увеличават вложенията им в чужбина, докато инвестициите им в България остават без промяна на ниво от 2,9 млрд. лв. По-голяма част от вложените в чужбина пари са насочени към страните от ЕС - 2,36 млрд. лв.
Инвестициите в ЕС се увеличават през второто тримесечие със 183 млн. лв. (+8,4%). В САЩ са вложени 123,3 млн. лв., като през тримесечието те се увеличават с 19 млн. лв. (+18,3%). Към други страни застрахователите са насочили само 131 млн. лв., което е ръст с 2,5 млн. (+1,9%).
Прочети още от в. "Стандарт"