Фотоволтаиците се превърнаха в политическа дъвка за управляващи и опозиция, които се чудят в кои коси да я оплетат. Така председателят на Българската фотоволтаична асоциация Николай Газдов коментира създалото се напрежение след поскъпването на тока с 13%, което бе обяснено с огромния обем от нововъведени соларни електроцентрали по време на извънредна пресконференция. Браншовата организация има над 120 членове.

Припомняме, че според министъра на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев 8 процентни пункта от 13-процентния скок на тока се дължи именно на фотоволтаиците.

Газдов обърна внимание на „изключително важен проблем". По думите му потребителите ще заплатят със 70 млн. лв. повече за електроенергия през месеците май и юни, които обаче няма да отидат в производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и по-специално такива от фотоволтаици. Сумата най-вероятно ще отиде в НЕК, където ще се покриват огромните загуби, натрупани от компанията, прогнозира Газдов.

В тази връзка той каза, че обществеността трябва да знае къде отиват тези средства.

Според Газдов друг проблем е свързан с повишаването на добавката за зелена енергия. Тя била неаргументирана, защото НЕК няма намерение да присъединява нови мощности от ВЕИ. Това показва планът на държавната компания. "Именно зелената добавка в електроенергията служи за инвестиции на НЕК в изграждане на далекопроводи за свързване на ВЕИ централи", подчерта Газдов

На пресконференцията стана ясно, че към края на миналата година у нас са били пуснати в експлоатация около 150 мегаватпика от фотоволтаици, като от началото на годината инсталираните са вече 650 мегаватпика, което представлява ръст от над 4 пъти.

На въпрос на Money.bg колко е обемът на пазара, Газдов зави, че за миналата година той е възлизал на около 600 млн. лв. За 2012 г. производителите на електроенергия от фотоволтаични централи ще получат между 1.5 и 2 млрд. лв.

Интересен факт е, че направените инвестиции до момента от членовете на асоциацията възлизат също на около 1.5 - 2 млрд. лв., което всъщност представлява обема на пазара за една година.

Money.bg попита още дали производителите на електроенергия от фотоволтаични централи са склонни на диалог с властта за да бъде намален срокът за изкупуване на произведената от тях енергия, който в момента е 25 години. Газдов посочи, че е възможен по-скоро монолог от страна на управляващите. Някои изчислиха, че срока на изкупуване на инвестицията е между 6 и 8 години, припомни той и подчерта, че всяка инвестиция се прави с цел да е рентабилна. Това че след 6 или 8 години ще излязат на нула, не може да е утеха за инвеститорите, които биха предпочели да инвестират на сигурно в банкови влогове.