Февруари приключи и той бе като цяло добър за инвеститорите на родния капиталов пазар. Завършвайки месеца с минимално повишение от 0.22%, SOFIX успя да приключи при най-високото си ниво от есента на 2008-а година, както и да отбележи третия си пореден месец на ръст. През втория месец на годината, видяхме и първото IPO за 2024-а година - това на Болерон, в което застрахователната компания успя да набере успешно 3.17 милиона лева.

Сега разбира се, инвеститорите си задават въпроса - какво да очакват през март и следващите месеци на новата година. На този въпрос ще се опитам да отговоря в момента, поглеждайки назад към историческото представяне на индекса и правейки уговорката, че случвалото се в исторически план не е гаранция за това какво ще се случва в бъдеще.

"Болерон" успешно привлече 3,1 млн. лева от БФБ при оценка на компанията от 16,4 млн. лева

"Болерон" успешно привлече 3,1 млн. лева от БФБ при оценка на компанията от 16,4 млн. лева

Компанията пласира 955 051 броя нови акции и набра допълнителен капитал в размер на 3 170 769 лева

От техническа гледна точка, SOFIX е в дългосрочен възходящ тренд, тъй като 50-периодната му средна е над 200-периодната такава, а нивото на индекса е над краткосрочната пълзяща средна.

Предвид на факта, че индексът е на най-високите си нива от повече от 16 години, няма видими причини защо ръстът му да не продължи по-нататък с първоначална цел от 900 пункта.

Стратегията инвеститорите да купуват акции на БФБ когато 50-дневната средна е преминавала над 200-дневната и да излизат от пазара при понижение на краткосрочното под дългосрочната величана, може да се определи като - може би една от най-добрите възможни стратегии да се търгува на българския капиталов пазар (поне въз основа на историческото представяне на индекса).

Освен голяма доходност за инвеститорите, тази стратегия би им спестила и спад от над 80% на SOFIX през 2008-ма година, както и загуба от над 20% от края на 2014-та година. За целта, инвеститорите просто е трябвало да продават, когато краткосрочната средна величина се е понижавала под дългосрочната такава. А такъв сигнал все още няма!

Инвеститорите, които са следвали тази проста стратегия на търговия (да купуват при "златно" и да продават при "смъртоносно" пресичане) са се представили много добре в исторически план. Тя, би им донесла среден годишен доход от около 20% на година, спрямо под 10% за тези, следващи стратегията "купи и дръж", или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес.

Какво да очакват инвеститорите през март на база средното представяне на индекса през третия месец на годината?

Средното представяне на SOFIX е отрицателно в размер на около 1.5% през третия месец на годината, от създаването на индекса до момента. Историческата справка сочи, че най-голямо понижение бележи показателят през март на 2001-ва година, когато губи 14.4% от стойността си.

Още по-интересен е фактът, че индексът е отбелязвал понижение през всеки от третите месеци на годините между 2003-та и 2007-ма година, време през което SOFIX се повишава близо четири пъти.

Кога SOFIX ще пробие върха си от 2007-а година

Кога SOFIX ще пробие върха си от 2007-а година

През 2007-а година основният индекс на БФБ достигна своите исторически най-високи нива близо до 2 000 пункта

Най-добрият март пък, показателя отбелязва в разгара на финансовата криза от 2009-та година, през която той губи значителна част от стойността си. Тогава, през третия месец индексът регистрира повишение от 5.8%.

В заключение, може да се каже, че ако има "контра месец" през годината, то определено номиниран за него би бил третият месец на годината. Тоест инвеститорите не би следвало да се притесняват, ако показателят се понижи този март, а по-скоро това може дори да е добър признак за посоката на пазара до края на годината.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.