"Гърци ни продават имоти, крият парите у нас" четем на първа страница във в. "Монитор"
Гръцки продавачи на имоти отварят сметки в наши банки и в тях искат да им се превеждат парите от българските им клиенти, научи „Монитор". Това е напълно законно и няма проблем да се процедира по този начин, коментират брокери. „От началото на годината се наблюдава повишено търсене от страна на българи на ваканционни жилища и къщи в Гърция", казва Никола Стоянов от „Лукс имоти". „Интересното е, че те са и с по-големи бюджети от миналата година. Разбира се става дума за времето допреди една седмица, преди кризата да се изостри. Със сигурност
сега пазарът ще отбележи застой,защото всички ще започнат да изчакват дали цените няма да тръгнат още надолу", прогнозира той.
На по-различно мнение е брокерът от Солун и президент на Европейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) Никос Маноменидис. Гъркът смята, че в момента интересът от България е ограничен.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Депутатите пуснаха пенсионната реформа с уговорки за промени" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Депутатите одобриха предложението на кабинета мъжете и жените от трета категория да се пенсионират на 65 г. със съответно 40 г. и 37 г. стаж. Първите, които ще излязат по тези условия в пенсия, ще са мъжете, родени 1964 г., и жените - 1972 г. Въпреки протестите и с уговорката за промени и тук се въвежда възраст за полицаи, военни и др. от сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 м. от 1 януари. Тя ще расте с по 2 месеца годишно до 55 г.

Депутатите приеха пенсионната реформа на първо четене с нестабилно мнозинство и с уговорката, че ще предложат куп промени за окончателното гласуване в зала. Единствените, които безусловно подкрепят измененията в Кодекса за социално осигуряване, са ГЕРБ, АБВ и ББЦ. От Реформаторския блок също гласуваха "за" на първо четене, но подчертаха, че подкрепата е под условие и ще зависи от приемането на техни промени относно избора за осигуряване в частните пенсионни фондове.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Държавната ББР ще купува дългове на общини към строители", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Българска банка за развитие (ББР) ще изкупува вземания на строителни фирми от общини по европроекти, съобщиха от финансовата институция. Новината изненада както сдружението на общините, така и кметове. Фактът, че те не знаят, комбиниран с твърдения в строителния бранш, подсказва, че схемата може да е родена заради конкретни фирми. Другият проблем с модела е, че държавна банка, т.е. ресурси на данъкоплатците ще отидат за поемане на дългове на общини, които може никога да не се разплатят.

Цесии за строители

Срещу годишна отстъпка от 7% компаниите ще могат да получат почти веднага забавени плащания по изпълнени договори по оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт", както и програми на фонд "Земеделие". Срокът за одобрение на плащането е до 14 дни след получаване на всички необходими документи в банката.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„1 млрд. лева отиват за вдигане на ниските пенсии", пише в. „24 часа"
Пенсионната реформа ще освободи 1 млрд. лв., които в момента отиват за запълване на дефицита в НОИ и с тях ще се подпомогне по-големият ръст на ниските пенсии. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при първото четене на предложените от него и правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).
Допълнително е предвидена възможност всички пенсии - и старите, и новите, да бъдат увеличени с 40% спрямо сегашните нива, подчерта Калфин. Това ще стане чрез увеличение на коефициента на тежест на годините осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсията. В момента този коефициент е 1,1, а предложението на МС е да стане 1,5.
Прочети още от в. „24 часа"

"Строят три моста над Дунав с публично-частно партньорство" е заглавиe от в. "Труд"
Предвижда се тежкотоварните автомобили над 3.5 тона да заплащат тол такса, а леките автомобили да се движат с електронни винетки. Системата ще бъде въведена през 2018 година, заяви в Стара Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
По време на дискусия за възможностите на публично-частното партньорство тя информира, че до края на годината със съдействието на Световната банка ще бъде избистрена нова коренно различна система за заплащане по пътищата, която да позволи и по-добратата поддръжка на съоръженията.
Прочети още от в. "Труд"

"Бизнесът прави полигони за практика в гимназиите"
, извежда на първа страница в. "Стандарт"
Бизнесът е готов да инвестира в полигони, на които учащите в профилираните гимназии да получават практическо образование. Това обяви председателят на Българския форум за транспортна инфраструктура и шеф на катедра "Пътища" в УАСГ проф. Николай Михайлов. Според Закона за учебния план в профилираните гимназии 40% от часовете трябва да са практически занимания. Това обаче не се случва. В гимназиите, от които трябва да излязат строители, се учи предимно български, математика и английски. Именно затова компанията "Трейс груп Холд", на която Михайлов е председател на Съвета на директорите, е готова да подсигури финансирането за подготовка на полигони за две профилирани училища. Нужни са съвременни методи за преподаване, нови квалификации на обучаващите, както и да се сключват реални договори за практики в работна атмосфера с фирми, допълни Цветан Цонев, който е член на управителния съвет на "ПСТ Холдинг". Създаването на тези полигони за обучение на кадри е добра идея и може да бъде направено и с финансиране по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", допълни регионалният министър Лиляна Павлова.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Общината избра концепция за обновяването на Борисовата градина", пише в. "Капитал Daily"
Проектът на "Ковачев архитекти" е победителят в конкурса на Столичната община за нов облик на Борисовата градина, като е бил подкрепен единодушно от всички политически сили в общинския съвет, съобщиха на пресконференция в четвъртък представители на 15-членното жури. То има повече от съществени забележки и препоръки, които ще изменят съществено проекта. Членовете му очакват той да бъде редактиран - някои от идеите на проектантите да отпаднат, а други - да бъдат включени.

Проектът на "Ковачев архитекти" е събрал 85 точки от възможни 100. Той предлага експониране на обявените културни ценности - резерват и дендрариум. "Резерватът следва да бъде осигурен с туристически информационен център, а дендрариумът - отворен за посетители с научни и образователни потребности при определен режим на достъп". Също така се предлага възстановяване на участъка от дългата ос на градината от Езерото с лилиите към паметника.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Скъпи гърци, добре дошли в СССР от 1991 г.!", пише в. "Сега"
Като човек, преживял разпада на СССР, много съчувствам на гърците. Ако на референдума на 5 юли те отхвърлят предложенията на кредиторите, ги очаква нещо, подобно на онова, което ние преживяхме.

Разбира се, всички нещастни страни са нещастни по своему, а икономистите винаги са разединени в мненията си, затова и за икономическия колапс на СССР и на Гърция имат различни теории. Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.
Прочети още от в. "Сега"

"Губим 26 272 работни места заради ръста на минималната заплата" пише в. „Труд"
Всяко вдигане на минималната работна заплата със 100 лева води до съкращаването на 24 520 работни места и то сред най-уязвимите - хората с ниско образование и квалификация. Това показват резултатите от изследване на Института за пазарна икономика.
Според ИПИ на база на направения от института модел може да се прогнозира, че ефектът от планираното вдигане на минималната заплата до 450 лева през 2017 г. ще е загуба на 26 272 работни места в сравнение с 2013 г. при равни други условия.
Прочети още от в. „Труд"

"Бетонът изяде къмпингите", четем във в. "Монитор"
Бетонът изяде къмпингите по морето. С всяка година местата за летуване за любителите на природата стават все по-малко, а там където все още ги има, цените често са като в 4-звезден хотел.
Сега местата край Варна, на които може да разпънеш палатка или да спреш каравана, се броят на пръсти, а условията в повечето случаи, не са от най-добрите и затова са затворени или разрушени. Там, където това все още е възможно, цените са около 30 лева за кемпер на ден. За бус се плащат по 25 лв., за лека кола -6-10 лв., а за мотор - около 7 лева. Отделно от това на къмпигуващ се броят по 7-10 лева. Поставянето на голяма палатка се таксува от 8 до 20 лв. в зависимост от големината й и от конкретното място.
Запалените любители на природата обаче предпочитат свободното къмпингуване, за което не се плаща. Напоследък обаче това все по-често им докарва глоби
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Очакват поскъпване на бензин и дизел", пише в. „24 часа"
Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци. Причините - високото търсене и скъпият долар. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР. Според него поевтиняването на еврото спрямо долара заради гръцката криза ще действа за задържане цената на суровия петрол около настоящите нива, но щяло да оскъпи продукцията за българските доставчици, каза Бенчев. Междувременно от четвъртък по големите бензиностанции А 95 се продава по 2,33 лв./л или поскъпването е с 4 ст.
Иначе от асоциацията не очакват в пограничните ни райони, където гърците зареждат с гориво, да се стигне до недостиг. Бенчев обаче призова за затягане на контрола над горивата и пресиране на сивия сектор. Трябвало да има измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Положението е драХматично", пише в. "Стандарт"
Гърците продължават да опразват банковите си сметки. Още преди да бъдат преброени резултатите от референдума, първите банкомати може да са празни, пише британският The Times, като се позовава на високопоставен служител. "Това може да се случи до 80 часа", казва той.
И в четвъртък продължава напливът към банки и банкомати. До петък пенсионерите, които нямат банкови кредитни или дебитни карти, могат да теглят пари от сметките си - но до 120 евро.
Картината пред откритите хиляда банкови клона в цялата страна е същата като тази от вчера. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва, хора със здравни проблеми се обслужват приоритетно, отбелязва News.in.gr.
Прочети още от в. "Стандарт"