Сделките в сферата на фармацията за първата половина на годината са за 221 млрд. долара, но защо компаниите да спират сливанията дотук? Фармацевтичните производители навлизат в пореден кръг от сключване на сделки, предаде Bloomberg.

Споразумението на Teva Pharmaceutical Industries Ltd. да закупи бизнеса с генерически лекарства на Allergan Plc за 40,5 млрд. долара поставя механизма в позициятама да задейства още поглъщания.

Останалата част от компанията Allergan с марковите лекарства, включвайки доходния франчайз на Botox, може да е добра мишена за Pfizer Inc. Като купи базираната в Дъблин Allergan, която в момента е оценена на около 129 млрд. долара, Pfizer може да намали данъчната си сметка.

Освен това, самата Allergan може да тръгне „на лов за слонове", коментира Рони Гал, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co. В такъв случай най-вероятните кандидати са Amgen Inc. и AbbVie Inc., всяка от които е оценена на повече от 120 млрд. долара.

Решението на Teva да се откаже от придобиването на Mylan NV в полза на сделката с Allergan повишава възможността Mylan да доведе докрай покупката на Perrigo Co. Макар бордът и управленският екип на Perrigo все още да не се поддават на продажба, акциите се търгуват сякаш вероятно ще бъде сключена сделка. Акционерите в Perrigo ще гласуват сделката за 35 млрд. долара в следващите седмици.

Дори Teva е нащрек за повече оферти. В понеделник главният изпълнителен директор на израелския производител на лекарства Ерез Вигодман заяви, че компанията има способността да продължи да прави придобивания за специални фармацевтични продукти през тази и следващата година.

2015 година надмина яростното придобиване от миналата година на фармацевтични и биотехнологични компании. Досега най-голямата сделка за годината е тази между Teva и Allergan.

Все още има шанс за сключване на гигантска сделка за над 100 млрд. долара. Pfizer се опита да купи AstraZeneca Plc преди година за около 120 млрд. долара, но AstraZeneca отхвърли предложението и остана независима.

Както повечето фармацевтични компании, които се сблъскаха с изтичане на срока на годност на най-продаваните лекарства, и Pfizer се изправя пред предизвикателството да намира нови пътища за растеж, за да поддържа възвръщаемостта за акционерите.

С пазарна стойност от 210 млрд. долара, е необходима огромна сделка по придобиване. Компанията Allergan може да бъде отговорът.