Продължаващите военни атаки на Израел в Газа се очаква да струват милиарди долари на израелската икономика, засягайки редица сектори. Сре тях са ключови отрасли като туризма и селското стопанство, сочат проучвания за финансовия аспект на конфликта, цитирани от Daily Sabah.

Бомбардировките на израелската армия струват все повече пари с всеки изминал ден, поради което нарастването на отрицателния ефект на конфликта върху израелската икономика ескалира, причинявайки повишена несигурност и отслабвайки финансите на страната.

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Очаква се и забавяне на растежа на БВП на страната

Близо $300 милиона преки разходи на ден

Проучванията показнат още, че атаките са стрували $60 милиарда на бюджета за отбрана през последните четири месеца, като се вземат предвид различните икономически ефекти и загубата на приходи.

Тел Авив

Източник: iStock

Тел Авив

Атаките на Израел вече доведоха до спад в данъчните приходи, увеличен дълг и икономическа рецесия, като се очаква рязък спад на брутния вътрешен продукт (БВП).

Загубите могат да имат преки икономически ефекти, като масово спиране на инвестициите, проблеми за пазара на труда и забавяне на растежа на производителността.

Военният конфликт доведе и до пълно спиране на туризма в Израел, проблеми в световното корабоплаване, намаляване на селскостопанското производство и рязък спад на високотехнологичните инвестиции.

Очаква се туристическият сектор да пострада в дългосрочен план, тъй като страната трудно ще поддържа благоприятна среда за посещения, което може да доведе до големи загуби на приходи, безработица и опетнен имидж на Израел като туристическа дестинация.

От своя страна трудностите при привличането на инвестиции със сигурност ще затруднят бизнеса да расте и да създава нови работни места.

Израел може да загуби приблизително $400 милиарда през следващите 10 години, като 90% от щетите за страната ще дойдат от косвени ефекти, като намалени инвестиции, влошаване на пазара на труда, загуба на производителност и икономически спад , според проучването "Цената на израелско-палестинския конфликт", изготвено от базирания в САЩ мозъчен тръст RAND Corporation.

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си