/12:00ч./ От Японската агенция за ядрена безопасност казаха, че няма значително повишение на нивото на радиация в Централата Фукушима с оглед започналния да излиза нов пушек/дим над Реaктор N:3 (който междувременно вече спря да излиза). От агенцията все пак заявиха, че е необходимо да се открият причините за дима/пушека над Реактор 3 от преди малко.

От агенцията обаче обявиха, че в момента имаше бял пушек идващ и от Реактор N:2.

/10:45ч./ Инженерните екипи в АЕЦ- Фукушима 1 съобщиха преди малко, че вече са вързани и захранващите кабели към Реактори 3 и 4 и така вече има захранване към всичките 6 Реактора в ядрената централа.

Агенция Kyodo цитира изявление на японския премиер Кан, че ситуацията в ядрената централа Фукушима започва бавно да се подобрява.

Междувременно, Световната Здравна организация заяви, че радиоактивно заразените храни в Япония представлява "сериозен проблем" и че това заразяване "съвсем ясно" не е само локализиран проблем. СЗО също така каза, че за сега няма доказателства, че заразени храни от областта около АЕЦ - Фукушима са достигнали други страни.

 

/09:38ч./ Международната ядрена агенция IAEA каза, че вижда известно позитивно развитието около ядрената криза в АЕЦ - Фукушима 1 в Япония, но като цяло ситуацията остава много сериозна и напрегната.

Японската агенция за ядрена безопасност каза, че вижда риск от вдишване на радиоактивен прах от страна на работниците пострадали при спасителните операции в АЕЦ - Фукушима Даичи 1, но все ще няма явни признаци и доказателства за това. Също така Агенцията съобщи по-рано днес, че има увеличение на налягането в Реактор N:3 (който е най-повреденият) и спешните екипи там обмислят да освободят това налягане чрез изпускане на част от радиоактивния прах през вентилацията на реактора. Японската ядрена агенция не вярва, че много от водата (радиоактивна?) от Реактори 3 и 4 (водата с която реакторите се обливат в последните дни) се е просмукала в почвата около централата.

Зам.главният секретар на японското правителство Тецуро Фукаяма заяви, че има известно подобрение на Реакторите в ядрената централна Фукушима, но положението все още остава много несигурно.

Още през уикенда стана ясно, инженерите са възстанови захранващите кабели към Реактори 1, 5 и 6 и в скоро време планират начало на тестове за изправността на системите в тези Реактори (най-вече да ли ще заработи охладителната система). Електричеството за Реактор 2 е възстановено напълно.

Тестове върху спанак и мляко в близост до АЕЦ - Фукушима са показали наличието на завишена радиация, а проби от водата в Токи показват също, но по-малак степен на радиоактивно замърсяване.

Отново се отбеляза, че ако инженерните екипи в АЕЦ - Фукушима не успеят да възстановят системите за охлаждане на реакторите, последният вариант си остава заливането/пакетирането на цялата централна с пясък и след това с бетон за предотвратява не на катастрофа изтичане на радиация. Този метод беше използва при последната най-тежка ядрена катастрофа в Света от преди 25 години - тази в АЕЦ-а на Чернобил, Украйна през 1986г.

Официално загиналите от ужасното природно бедствие в Япония (земетресението от 9 по Рихтер и последвалите вълни Цунами на 11.03.11г.) към момента са 8450, като липсват около 12930 човека.  Полицията съобщи, че само в префектура Мияги обаче броят на загиналите може да се окаже повече от 15 хил. души.