Компанията TerraPower е на път да започне изграждането на атомни електроцентрали от следващо поколение в САЩ. Това, което я прави по-интересна обаче е, че един от съоснователите й един от най-богатите хора на света - милиардера Бил Гейтс.

Главният изпълнителен директор на компанията Крис Левеск заявява, че TerraPower ще започне да строи на място близо до въглищен завод в Кемерер, Уайоминг през юни, дори ако дотогава не е получила разрешение за строеж от регулаторите, пише Business Insider.

Компанията планира да пусне ядрената централа в експлоатация през 2030 г., добави той. TerraPower е събрала 1 милиард долара финансиране.

Компанията ще използва течен натрий вместо вода за охлаждане на реактори, което ги прави по-евтини за работа. "Натриевите инсталации ще струват половината от това, което струват инсталациите за леки водни реактори ... и ние придвижваме проекта си доста агресивно", коментира Левеск.

Гейтс участва в основаването на TerraPower през 2006 г. и оттогава е неин председател. Компанията заяви, че целта й е да предостави на света по-достъпна, сигурна и екологична форма на ядрена енергия.

Натриевият реактор се очаква да струва 4 милиарда долара, като около половината от разходите ще бъдат поети от Министерството на енергетиката.

Малки модулни реактори или какво ще представляват първите подобни ядрени проекти в Европа

Малки модулни реактори или какво ще представляват първите подобни ядрени проекти в Европа

Те трявба да спестяват разходи и време за изграждане и могат да се внедряват постепенно

Междувременно руски и китайски държавни компании вече са успели да пуснат по-малки ядрени реактори. Напредъкът в разработването на подобни технологии в икономика номер 1 обаче е в застой през последните години.

Високите лихвени проценти затрудняват привличането на финансиране за такива стартъпи, а инвазията на Русия в Украйна и последвалото изключване от финансовите пазари направи по-трудно за компаниите да си доставят уран, необходим за реакторите.

През декември 2022 г. TerraPower отложи стартирането на големия проект с най-малко две години, което Левеск приписа на войната в Украйна, която засегна доставките на уран.