Германия затвори всичките си атомни централи преди година. Това не означава обаче, че те няма да се използват с друга цел. Това поне става ясно от идеята на кметът в германския град Беверунген, който предлага проект за съхранение на електроенергия на територията на електроцентралата Würgassen.

Кметът на града разпредели земя на площадка на бившата атомна електроцентрала за 120MW/280MWh, след като правителството отхвърли плановете да я използва за съхранение на ядрени отпадъци, пише Energy Storage news.

Той обяви разпределянето на земя на общинския оператор на комунални услуги и разпределителна мрежа Westphalia Weser за проекта "парк за съхранение Würgassen".

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

От вятърната енергия е произведена 19% от електроенергията в ЕС миналата година

Градчето се намира в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където се помещава бившата атомна електроцентрала Würgassen, която беше изведена от експлоатация през 1994 г., но все още е там. Мястото ще позволи да се използва съществуващата мрежова инфраструктура, включително трансформатор и електропроводи.

Ще се инвестира 92 милиона евро в проекта, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през втората половина на 2026 г. Кметът обясни, че решението идва, след като държавата отхвърли алтернативни планове за обекта.

В края на 2023 г. Федералното министерство на околната среда отхвърли идеята централата Würgassen да стане хранилище за ниско и средно радиоактивни ядрени отпадъци.

Проектът е описан като "пилотен", но със 120 MW/280 MWh ще бъде един от най-големите проекти в Германия.

Тази година правителството пусна стратегия за съхранение на електроенергия, която "постави съхранението в политически дневен ред за първи път" според Ларс Стефан, старши мениджър по политиката и пазарното развитие за интегратора на BESS.