Общо 51 варненски фирми обявиха, че се занимават с обмяна на валута. Те са разкрили 288 пункта за чейндж, от които 242 в курортите Златни пясъци и Св.св. Константин и Елена. Това показват актуализираните данни в новия публичен регистър на Националната агенция по приходите (НАП), информира „Народно дело".

С промяната в наредба № 4, която регламентира дейността на обменните бюра, сарафите вече задължително се вписват в бюлетина на НАП. В противен случай бизнесът им е нелегален.

В списъка, който е достъпен в сайта на данъчните, се посочва адресът на всяка фирма и на бюрата, които притежава. В специална графа срещу името на сарафа се отбелязват наложените мерки за въздействие по чл. 17в от валутния закон.

По този начин всички участници на този сектор от финансовия пазар вече са изцяло на светло. Досега те се регистрираха в Агенцията за финансово разузнаване, но липсваше публичният контрол върху тяхната дейност.

Сега от новия регистър например се вижда, че варненската фирма „Финтурист" ООД е рекордьор с 87 обменни бюра, от които половината са в други краища на страната.

След нея се нарежда „Ди Вес" с 36 броя - всичките са в морските комплекси. Край морето в региона предлагат чейндж общо осем бюра на двама търговци от София и Разград.

Прави впечатление още, че във варненските курорти това лято са разкрити общо три пъти повече пункта за смяна на валута, отколкото са хотелите.

От другите селища по Северното крайбрежие най-привлекателно за сарафите се оказва Кранево, където 6 фирми са разкрили 13 обменни бюра. В Балчик те са само четири.