Автомобилният концерн BMW стартира широкообхватна програма за икономии. По данни на SPIEGEL шефът на компанията Норберт Райтхофер ще намали броя на работните места с 8,000. Целта е да се постигне далеч по-добра възвращаемост.

Свиването на персонала щяло да се осъществи по начина на BMW, тоест съобразявайки се и с работниците - казва шефът на персонала на компанията. По-голямата част от намаленията ще се осъществят за сметка на т.нар. временно наети. Но има информация, че и хиляди служители от „твърдия" персонал от 107.700 души ще останат без работа.

Причината за толкова строг подход е, че показателите за ефективност на капитала на компанията остават значително зад водещия конкурент Мерцедес-Бенц. Затова производителността на труда във фабриките на баварците ще трябва да нараства годишно между пет и десет процента. Тъй като не може да се намери реализация на толкова много продукция, ще се зачеркват работни места.

Ще се използват възможностите на излизането на пенсия и няма да се попълват работните места на отиващите си възрастни работници. Освен това заетите с доброволни споразумения и компенсации ще бъдат насърчавани да търсят друга работа.

Най-много работни места ще бъдат съкратени в Германия. За сметка на това производството в САЩ и Китай ще бъде значително разширено. Там дори могат да се наемат и допълнителни работници.