На заседание на УС на ДФ „Земеделие" насрочено за днес 11 май 2007 г. министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще предложи за изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" да бъде определена Ализан Яхова.

Определянето на изпълняващ длъжността изпълнителен директор е от особена важност поради факта, че десетки договори за реализация на проекти по предприсъединителната програма САПАРД очакват одобрение, уточняват от Министерство на земеделието и горите. Други проекти вече са реализирани, но субсидиите по тях не могат да бъдат изплатени.

Бившият шеф на фонда Асен Друмев е подведен под отговорност за отклоняването на 1 млн. лева  и пренаемане на офиси в няколко града. Отстраняването от длъжност на Друмев дойде само седмица, след като гръмна скандала с отклонените 7,5 млн.евро при закупуване на остаряла техника с пари по проекти на САПАРД.

По данни на ДФ „Земеделие" по мярка 01 - „Инвестиции в земеделски стопанства", са одобрени 119 договора, а по мярка 04 „Група производители" 3 договора. Общо за тях предвидената субсидия е около 46 млн. лева.

За одобрение чакат 498 договора по 7 различни мерки като общата стойност на предвидените инвестиции по тях е над 202 млн. лв. В момента тези проекти се разглеждат от експерти на ДФ „Земеделие". Освен това има 32 проекта, които са реализирани и са на етап разплащане, като оторизираната сума по тях е 17, 317 млн. лв. Към момента те също не могат да бъдат разплатени.

„Надявам се УС на ДФ „Земеделие" още днес да определи изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ДФ „Земеделие", което би отпушило процесите на одобрение на проекти и изплащането на вече одобрените и реализираните", коментира министър Нихат Кабил.