„Днешното събитие е демонстрация пред еврокомисаря, че в България се строи прозрачно, точно и в срок", каза премиерът Бойко Борисов, който откри пътния възел „Стара Загора" от магистрала „Тракия". В присъствието на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан министър-председателят призова Европейската комисия да плаща по-бързо, за да строим по-бързо.

"Осем месеца предсрочно откриваме този пътен възел, за да може преди зимата да осигурим безконфликтно пътуване по този доскоро проблемен участък", заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя връчи официално на председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров разрешението за ползване на пътния възел и АКТ 16. Инж. Лазаров получи и разрешение за ползване на ЛОТ 1 на АМ „Тракия", Оризово-Стара Загора", който е пуснат в експлоатация още през 2007 г., но без АКТ 16, уточняват от пътната агенция.

На свой ред еврокомисарят Хаан посочи, че изграждането на проекти като АМ „Тракия" и софийското метро са най-добри примери за това какво се случва в новите страни-членки и умението им да управляват големи инфраструктурни проекти. През следващия програмен период ще бъде отделен значителен ресурс за транспортна инфраструктура.

Пътният възел е изграден на км 210+550 от АМ „Тракия" по схемата „пълна детелина", което позволява безконфликтно пресичане на движенията по автомагистралата и път I-5 Стара Загора-Димитровград. Схемата „пълна детелина" създава възможността за безконфликтно вливане и отливане на движението в двете посоки (Оризово-Бургас и Стара Загора-Димитровград) и минимизиране на конфликтните точки по пътните трасета. Общата дължина на детелината е 900 метра.

Сред официалните гости за откриването на пътния възел бяха министърът на транспорта Ивайло Московски и Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК за България.