Българска фондова борса отчете общ оборот за 2006 г. в размер на 3.384 млрд. лв., става ясно от годишния доклад на финансовата институция, разпространен днес. Резултатите на борсата в сравнение с предходната година не са особено впечатляващи, като оборотът е спаднал с 6%. С 18% по-малко са сключените сделки през тази година в сравнение с миналата, като този брой възлиза на 213.6 хил. бр. Негативната статистика се допълва и от броя изтъргувани акции, които към края на 2006 г. са с 7% по-малко и се равняват на 764.3 млн. лота.

Положителното развитие на капиталовия пазару нас обаче си личи от увеличената пазарна капитализация на борсата, която е с 82% повече от миналогодишната, достигайки нивото от 15.3 млрд. лв.

За позитивният тренд на пазарау нас допринасят и отчетения 48% ръст в индексът на блу чиповете SOFIX и 50% увеличение в стойността на широкообхватния измерител BG40.

По-слабият оборот на борсата у нас през тази година се дължи на липсата на такива качествени и обемни публични предлаганиякато това на БТК през 2005 г. През тази година единствено първичните предлагания на Химимпорт и Монбат се опитаха да съперничат на излизането на телекомуникационния гигант на борсата през февруари миналата година.

Големият брой нови емисии и увеличения на капитала обаче запазват позитивните очаквания на инвеститорите, които чакат с нетърпение 3 януари и новата година за вече европейският капиталов пазар у нас.