Китайската държавна инвестиционна корпорация China Investment Corp. (CIC) вчера получи над половината от отредените й от държавата финансови активи, съобщи RBK Daily.

Правителството на Китай пусна държавни облигации на стойност 750 млрд. юана ($102 млрд.) със срок на погасяване 15 години и с доходност 4,45% и ги предаде на централната банка. От своя страна Народната банка на Китай е превел съответните средства по сметките на CIC, която трябва да докаже, че може да ги управлява добре.

По структурата си CIC прилична на сингапурския Temasek Holdings, официално започна да работи през септември. Пекин отдели за управление $200 млрд. от валутните си резерви, достигащи рекордните 1,48 трилиона долара.

Формално главната задача на CIC е да увеличи доходността на предоставените средства. Но също така е ясно, че корпорацията ще стане мощно оръжие за реализация на държавните интереси на Китай - както на вътрешния, така и международния финансов пазар.

Почти една трета от капитала в разпореждане на CIC бе използван за придобиване на големия китайски инвестиционен фонд Central Huijin Investment Company Limited, още една трета е предназначена за инвестиции в държавни инвестиционни банки и преструктуризация на съвместните с чужди играчи компании. Остават около $70 млрд. долара - те ще бъдат инвестирани в различни чуждестранни активи.

Отчитайки сериозните колебания на финансовия пазар в САЩ, ще е трудно да се получат високи дивиденти точно в този момент. Това между другото е признал и шефът на CIC Гао Сидзин. Интересно е, че рез май, още в стадий на формиране, CIC придоби срещу $3 млрд. 9,4% от акциите на американския инвестиционен фонд Blackstone. Но за последните няколко месеца акциите на Blackstone поевтинява приблизително с 30%.

Покупката на чуждестранни активи ще остане приоритетна задача на CIC, но не трябва да се очакват твърде високи доходи, не на последно място заради укрепването на китайската валута спрямо долара - съгласява се друг специалист.

Изглежда, че властите са поставили като основна задача пред CIC да работи за перспективата: да укрепва позициите на Китай на световните финансови пазари. По последни данни на Bloomberg, за миналата година китайците са придобили чуждестранни активи на стойност $17 млрд., сред които преобладават акциите на световни финансови структури.

Икономист от Оксфордския университет коментира: най-добрата стратегия за Китай е да инвестира в банки, които са обезценили значителни средства в следствие кризата на ипотечното финансиране. CIC може да спечели от вложения в първокласни компании, които срещат временни затруднения заради недостатъчно оборотни средства.

В САЩ новата китайска заплаха се възприема сериозно и често се пречи на закупуването на акции. Подобен подход разбира се разгневява Китай, който иска повече уважение заради увеличеното си икономическо и политическо влияние. Не случайно шефът на CIC в хода на посещението си в Лондон в понеделник отправи открито предупреждение да не се слагат пръчки в китайското финансово колело:

западните правителства не трябвало да оправдават протекционизма с държавната сигурност. CIC ще бойкотира държавите, позволяващи си подобна политика. Инвестиционната дейност на CIC на световния пазар носи дългосрочен характер и ще се строи на принципа на прозрачността - без това да вреди на търговските интереси.