Доларът поевтиня срещу еврото, след двудневно покачване, след като президентът на САЩ Джордж Буш предупреди, че страната може да навлезе в „болезнена" рецесия и инвеститорите увеличиха залозите, че Фед ще намали основния лихвен процент преди края на годината.

Днес, час след началото на сесията на европейските пазари европейските пари поскъпват с 0.68 на сто, до 1.4720 долара.

В резултат американската валута поевтинява и срещу британския паунд, въпреки че икономиката на Обединеното кралство може би вече е навлязла в рецесия.

Доверието на инвеститорите в перспективите за растеж в САЩ намаля и в резултат на публикуваните вчера данни за продажбите на жилища на вторичния пазар в САЩ.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ паднаха повече от очакванията през август и цените им намаляха рекордно, сигнализирайки, че кризата на финансовите пазари се отразява все по-негативно на реалния сектор
Днес се очаква да бъде отчетен сериозен спад и продажбите на новопостроени жилища през август.

През последната седмица рязко са се повишили залозите, че Фед ще предприеме скорошно понижение на лихвените нива, като опциите на фючърсните контракти индикират, че шансът това да стане още през октомври е нараснал до 80%, с оглед на това, че гласуването, в Конгреса, на плана за изкупуване на проблемните активи на американските компании от правителството, се забави.

В същото време, в дългосрочен план, върху долара оказват натиск и спекулациите, че приемането на плана на финансовия министър Хенри Полсън ще доведе до голямо покачване на американския държавен дълг и сериозно поевтиняване на американската валута.

Днес еврото е подкрепено и от данните за индекса на Gfk (Gesellschaft für Konsumforschung) за потребителското доверие в Германия, който показа неочаквано покачване на оптимизма на домакинствата относно икономическата ситуация в страната през октомври.

При движението си днес, при преодоляване на 1.4740 долара, целта на еврото ще е достигане и тест в зоната 1.4780-1.4800 долара. При успех възходящото движение ще продължи към 1.4850 долара.

При спад на еврото под 1.4690 долара, то ще търси следваща подкрепа в зоната 1.4620-1.4650 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.4560 долара.

Доларът поевтинява и срещу японските пари, тъй като негативните новини от големите индустриални икономики засилиха очакванията за забавяне на растежа, и подкрепиха прогнозите за понижение на лихвените нива в развитите страни.

Това кара инвеститорите, които спекулират на пазара на кери търговията да изчакат, тъй като те печелят като теглят кредити при ниска лихва в Япония и ги влагат в активи с висока лихва в други държави, основно в Австралия.

Днес бяха изнесени данни, показващи, че търговският баланс на Япония през август е с отрицателно салдо, а нивото на инфлация при поръчките на услуги от корпорациите се увеличава за миналия месец до 1.4 на сто.

Час след началото на сесията на европейските пазари доларът поевтинява с 0.27 на сто, до 105.83 йени.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно 106.00 йени, целта на движението ще е достигане и тест в зоната 106.50-106.75 йени. При успех, възходящото движение ще продължи към 107.00 йени.

При спад под 105.60 йени, то следваща подкрепа ще бъде в зоната 105.20-105.40 йени. При пробив, низходящото движение ще продължи към 104.50 йени.

Британският паунд днес поскъпва до 1.8594 долара или с 0.70 на сто, повишение от вчера.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно 1.8600 долара, целта на движението ще е достигане и тест в зоната 1.8640-1.8680 долара. При успех, възходящото движение ще продължи към 1.8700 долара.

При спад под 1.8535 долара, то следваща подкрепа ще бъде в зоната 1.8485-1.8510 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.8450 долара.