Германската „Дойче Телеком", най-голямата телекомуникационна група в Европа, възнамерява да затвори приблизително половината от своите колцентрове в Германия, пише списание „Фокус".

Изпълнителният директор на компанията Рене Оберман вече е съобщил новината на кметовете на германските общини, които са загрижени във връзка със съкращаването на хиляди работни места, пише списанието, цитирано от Франс прес.

Телекомуникационната група ще обяви за намеренията си в сряда. „Дойче Телеком" разполага с 60 колцентра с общо 18 хиляди служители. В Северен Рейн-Вестфалия, най-богатата и населена германска провинция, четири от девет колцентра ще бъдат затворени.

Още през 2005 г. „Дойче Телеком" обяви, че ще съкрати 32 хиляди служители до тази година. За телекомуникационната група са работили 242 хиляди души в 50 страни по света в края на 2007 г., като 150 хиляди от тях - в Германия.

Компанията „Дойче Телеком" е създадена през 1995 година. На официалната си страница дружеството обявява, че е постигнало значителен прогрес в постигането на финансовите си цели. По последни данни нетната им печалба е нараснала с 21,9% до 1,4 милиарда евро.