Според Занк Гуокинг,  качеството на въздуха в Бейджинг е много по-добро, откакто правителството е затегнало контрола върху газовете, изпускани от автомобилите, комините и замърсяванията, свързани със строителството покрай Олимпиадата.

Официалните власти в Бейджинг заявяват, че от опита на града през последните години, въздухът през този месец е най-чист заради забраната да се шофира и след затварянето на фабриките и строежите в периода 8-24 август, когато се провеждаха Олимпийските игри.

В проучване сред 2000 жители на Пекин, повече от половината от тях заявиха, че мерките за контрол на трафика трябва да продължат и след края на игрите.

Страната с най-голямо население в света има нужда от допълнителни 10 млн. нови работни места, за да запази икономическия растеж и социалната стабилност, така че бизнесът ще се върне до обичайните си нива след края на Параолимпийските игри, които свършват на 17 септември.

Китай - четвъртата по големина икономика в света, може да загуби 3 % от ръста на БВП заради затварянето на заводите в Бейджинг и обкръжаващите територии за два месеца. Някои заводи включително Beijing Shougang Co. - четвъртия по големина производител на стомана бяха изнесени извън столицата.

Засегнатите от Олимпиадата региони генерират 26% от производството в Китай, така че най-бързо развиващата се голяма икономика в света ще се забави през следващите два месеца, според прогнози на Голдман Сакс, публикувани на 8 август.

Ръстът на БВП се забавя за четири поредни тримесечия, отчете на 1 август президентът Ху Дзинтао, чиито най-важни приоритети са устойчивият растеж и контролираната инфлация.

Имаше опасения около качествата на въздуха в Бейджинг, като председателят на МОК Жак Рох заяви, че някои стартове на открито може да бъдат отложени, ако е необходимо. Световният рекордьор Хайле Гебрсаласие, който е астматик, пропусна маратона, заради главоболие.

Пекин изхарчи близо 70 млрд. долара, за да подобри качеството на въздуха в града и да разшири пътната мрежа, както и за строежа на стадионите и летищните терминали.

Индексът на среднодневното замърсяване е 31% по-нисък отколкото през август 2007 година. Основните замърсители на въздуха са средно с 40% по-малко, като емисиите на въглероден диоксид са намалели с 61 %.  Все още обаче стойностите на индекса остават два пъти по-високи от препоръчваните от Световната здравна организация - 2.5 пункта.

Китайските емисии парникови газове надхвърлиха предишните прогнози като може да доведат до преминаване на целевите нива на замърсяване, планирани от развитите страни, а Китай изпреварва САЩ като най-голям замърсител.

Увеличението на заболяванията и смъртността, свързани със замърсяванията на въздуха, може да костват тази година 3.8% от БВП на Китай, според доклад на Световната банка.

Вече са предприети стъпки за разрешаване на проблема. Китай ще ограничи замърсяването и може би няма да позволи на някои от фабриките да отворят отново като през миналия месец правителството увеличи стандартите за чистота на горивата, за да намали отделяните от автомобилите газове.

Властите смятат да удвоят таксите за големите превозни средства с цел да се увеличи търсенето на енергийно ефективни коли.