Френската компания Veolia Water придоби контролния пакет в столичното ВиК дружество Софийска вода, съобщи БНР. Информацията се потвърждава от официалния сайт на френското дружество. Сделката е част от крупна инвестиция, която Veolia прави, купувайки активи на английската компания United Utilities в Източна Европа. Общата цена на споразумението е близо 200 млн. евро

От естонската "Талина Веси", която снабдява с вода Талин, компанията ще придобие 26%. В дружеството "Аква", обслужващо полския град Биелско Бяла - 33%.

Припомняме, че през 2000 г. бе дадено правото за 25-годишна концесия върху столичното ВиК дружество, на дружеството International Water, но в последствие то продаде дела си. Така Софийска вода стана собственост на United Utilities и Европейската банка за възстановяване и развитие. Столична община все още държи миноритарен дял от 22%.

Сделката не е изненадваща за пазара, тъй като през април посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен заяви, че компании от родината му проявяват интерес към концесията. Освен Veolia, за друг кандидат бе спрягана и Suez Lyonnaise des Eaux.

"Веолия Вода", която е подразделение на френската група Veolia Environnement, е най-голямата компания за предоставяне на ВиК услуги в света. Тя оперира в Берлин, Прага и Букурещ. Компанията инвестира в управлява и оперира ВиК предприятия, работи в 64 страни и има годишен оборот от 12,5 млрд. евро за 2009 г.

Преди да влезе в сила сделката подлежи на одобрение от административните органи за защита на конкуренцията в съответните страни, както и от ЕБВР за активите в континентална Европа (без Полша) Veolia Water.  ще преразгледа някои от миноритарните дялове в транзакцията след приключване на сделката.