Boeing обмисля възможността за продажба на поне два от активите си в сферата на отбраната. Това става на фона на най-голямата досега криза в компанията, след поредица от скандали с качеството на самолетите на Boeing. Това пише Bloomberg, позовавайки се на свои информирани източници.

По тяхна информация, финансовите съветници на Boeing вече са се свързали с потенциални купувачи на няколко "по-малки подразделения", за да преценят интереса към. Един от източниците на агенцията отбелязва, че тези дейности за търсене на потенциални купувачи продължават повече от шест месеца, тоест преди инцидента на 5 януари, след който американските власти започнаха разследване срещу Boeing.

Потенциалните активи за продажба, включват подразделението Boeing Digital Receiver Technology Inc., което произвежда продукция за клиенти от сферата на разузнаването и отбраната, работещи за правителството, според източниците.

Авиопроизводителят обмисля и варианта за продажба на своя дял в United Launch Alliance - съвместна компания за изстрелване на ракети, съсобственик в която е Lockheed Martin Corp.

Освен това, Boeing преди разглеждаше възможността за продажба на дъщерната си компания Argon ST, но този процес засега е преустановен, казва един от събеседниците на Bloomberg.

Както отбелязва агенцията, производителят на самолети е един от най-големите изпълнители на поръчки на Пентагона, така че потенциална сделка с отбранителните му активи би предизвикала "особено внимание" от властите на САЩ.

Нова авария във въздуха и мъртъв свидетел: Какво още ще се случи на Boeing

Нова авария във въздуха и мъртъв свидетел: Какво още ще се случи на Boeing

2024-та се очертава да е годината на турбуленцията за самолетостроителя

Обсъжданията за продажба на активи от Boeing идват, докато спрямо компанията се води разследване след авария на борда на Boeing 737 Max 9 в началото на януари. Тогава по време на полет на височина около 5 км, се отвори люкът за авариен изход на самолет на авиокомпанията Alaska Airlines. Самолетът успя да се приземи успешно, но възникнаха въпроси относно качеството на тези самолети.

На този фон, ценита на акциите на самолетостроителната компания започнаха бързо да падат, губейки почти една трета от стойността си само за месец.

Ръководителят на една от най-големите авиокомпании в света, Emirates, Тим Кларк, коментира през февруари, че е станал свидетел на "прогресиращ" спад в стандартите на Boeing, обяснявайки ситуацията с управленски грешки от години и даване на приорит на финансовите показатели пред техническото усъвършенстване.

Проблемите на Boeing, които ще ударят бизнеса на всички авиокомпании

Проблемите на Boeing, които ще ударят бизнеса на всички авиокомпании

Авиоиндустрията може да изпадне в тежка криза