Канадската агенция за борба с прането на пари е наложила глоба на борсата за криптовалути Binance в размер на 6 млн. канадски долара (4,38 млн. щатски долара) за нарушения на законите, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщават световните агенции.

Binance така и не се регистрира в Канада като чуждестранно дружество за финансови услуги, въпреки че на компанията са ѝ били дадени няколко крайни срока. Тя също така не е съобщила за близо 6000 случая на получаване на виртуална валута на стойност 10 000 канадски долара между 1 юни 2021 г. и 19 юли 2023 г.

Криптоборсата прекрати дейността си в Канада миналата година на фона на промените в местните  закони за криптовалутите, които включваха задължителна регистрация и ограничения за инвеститорите.

10 пъти скок на исканията от правоохранителни органи за три години от най-голямата криптоборса Binance

10 пъти скок на исканията от правоохранителни органи за три години от най-голямата криптоборса Binance

Най-голямата борса си партнира и с българските правоохранителни органи

През февруари съдът в САЩ одобри споразумението на Binance по дело за пране на пари и компанията беше осъдена да плати 4,3 млрд. долара. Окръжният съдия Ричард Джоунс установи, че криптовалутната борса е била наясно, че за нея се прилагат законите на САЩ, но въпреки това е взела "обмислено решение" да не ги спазва. Сделката включва наблюдение на дейността на Binance в продължение на пет години.

Създателят на Binance влиза в затвора

Създателят на Binance влиза в затвора

Чанпенг Жао вероятно ще е най-богатият човек зад решетките в света

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпенг Жао подаде оставка през ноември 2023 г.; той ръководеше борсата за криптовалути от основаването ѝ през 2017 г. По делото той беше осъден на четири месеца затвор. Прокуратурата беше поискала три години затвор за него.

Както уточниха от Министерството на правосъдието на САЩ, Binance е обслужвала клиенти в държави под санкции, както и терористични организации и трафиканти на наркотици, което е в противоречие със законите на САЩ. По-специално, борсата за криптовалути е извършвала трансакции за Иран, Сирия, палестинското движение Хамас, както и в Крим, Донецк и Луганск.