В деня на откриването на летните Олимпийски игри в Пекин, грузинските военни сили нарушиха временното примирие и навлязоха в Южна Осетия - сепаратистки район, подкрепян от Русия.

Премиерът на Грузия твърди, че в Тбилиси са били принудени да се откажат от мораториума върху воденето на огън в отговор на обстрела на грузински села от южноосетински формирования.

Южноосетинското правителство съобщава за 15 жертви сред местното население и призовава Русия на помощ. Русия екстрено свика заседанието на Съвета по безопасност към ООН. Съветът на ООН е изразил безпокойство за ситуацията в Южна Осетия, но не е приел предложения от Русия документ, съобщи РИА Новости.

 

Резултатите след атаката, започнала през нощта срещу петък: столицата на региона Цхингвали е обхваната в пламъци. Руски журналист в щаба на миротворците в Цхингвали чува престрелки с автомати и избухващи снаряди около себе си.

Редица райони в Цхинвали са вече заети от около 600 грузински войници, съобщава грузинската телекомпания „Рустави-2". Според нея, грузинските подразделения са завладели още три осетински села и по последни данни осетинските села на подстъпите към Цхинвали, контролирани от грузинска страна, стават 11.

На официалния сайт на грузинското МВД е публикувано, че три бойни самолета, предполагаемо фронтови бомбардировачи Су 24, са проникнали във въздушното пространство на Грузия от територията на Русия.

Единият хвърлил бомби върху зданието на полицията в гр. Карели (източна Грузия). Данни за жертви сред населението МВД на Грузия не дава.

Грузински войски, подкрепени от самолети, са обстрелвали сепаратистките сили в пердградията на столицата на Южна Осетия в петък сутринта, съобщава Reuters. Осъществено е нападение над отцепническия регион след кратко задържало се примирие.

Държавният комитет по информацията на непризнатата република, отцепила се през войната в началото на 1990те, съобщава за атака с танкове, самолети, пехота. В Цхинвали грузинската страна и пратениците на сепаратистките отцепници трябваше да се срещнат с руския пратеник по регулирането на конфликта Юрий Попов за преговори по-късно в петък.

Днес е денят на официалната китайска церемония по откриването на 29 летни Олимпийски игри - символ на мир. В Пекин е приготвен грандиозен спектакъл и се събират 80 държавни глави - въпреки смога, и много атлети.

Официалната китайска агенция „Синхуа" още не е успяла да реагира на нападението на Грузия, което - поне в този ден - е грубо погазване на международните политически норми.

Целта на грузинските действия в зоната на конфликта е да се установи мир в региона. И ние няма да се спрем, докато не достигнем целта, заявил е Владимир Гургенидзе, премиер министър на Грузия. Той призовава грузунското население да съхранява спокойствие във връзка със събитията: „днес е обикновен работен ден".

Премиерът от името на Грузия отново изразява готовност за провеждане на преговори и повтаря изказаното ден по-рано предложение на президента Михаил Саакашвили за предоставяне на широка автономия на Южна Осетия.

Руският дипломат по регулирането Юрий Попов нарича действията на Грузия вероломни. Министерството на отбраната на Грузия на 5 август заяви, че обявява „олимпийско примирие", тоест седем дни преди началото и в течение на Игрите ще прекрати всички военни действия. Президентът на Грузия Саакашвили на 7 август обяви прекратяването на огъня с думите: "Нека дадем на мира и диалога шанс".

Регионът се оказва на важен транзитен път на енергия, коментира „Ройтерс". След снощната атака нараснаха страховете за всеобхватна война в региона, където Русия и Запада се борят за влияние. В град Цхинвали е спряно електричеството, водата, лошо работят връзките - предава руският кореспондент. Мирните жители се крият от обстрела в мазетата.