Очаква се намаление с от 15% до 20% на цената на пшеницата на световните борси. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV. Той бе категоричен, че хлябът няма да поскъпва.

По отношение на скока в цените на пилешкото заради въведените мерки да не се слагат соли и вода в месото, министър Найденов посочи, че до момента при част от производителите е имало до 50 на сто солеви разтвори. Найденов обясни, че тези разтвори вредят на здравето, а освен това хората плащат за тях на цената на пилешкото месо. По димите на министъра, когато се забрани всичко това и вече се продава само чисто месо без такива разтвори, естествено, е да има повишение на цените, особено на тези продукти, които преди това са били със солеви разтвори. В момента може да платим малко по-висока цена за качествени продукти, но тази цена плащаме за нашето здраве, каза министърът.

„С промените, които предлагаме в Закона за храните, нарушителите ще се глобяват с до 100 хиляди лева за първо нарушение и със затваряне на производството, при второ нарушение", обясни Найденов.

Плащанията към зърнопроизводителите ще бъдат забавени с един месец, за да не се налага да се взема заем, обясни министърът и помоли земеделците за отсрочка.
Миналата седмица на среща с представители на асоциацията на зърнопроизводителите е обяснено защо правителството не може да изпълни ангажимента си и да плати субсидиите.

Найденов посочи, че парите първо трябва да бъдат платени от републиканския бюджет, а след това в срок до 45 дни да бъдат изплатени от ЕС. Това са много пари, с които в момента държавата не разполага, каза министърът.

След средата на март ще бъде преведен първият транш от субсидиите, а второто плащане ще е в края на април. Крайният срок за изплащане според регламента на ЕС е 30 юни, но няма да се чака последният момент, увери Мирослав Найденов.

Зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов категорично отхвърли извиненията на Найденов и обяви, че протест ще има, но без трактори. Зърнопроизводителите ще бъдат около храм-паметника „Ал. Невски" от 18 до 22 февруари.

„Отново земеделците са излъгани. При подписването на финансовата рамка Найденов обеща, че до 31 януари ще бъдат изплатени парите, но не сме получили 930 млн. лв.", обясни Христов.
„На 22 март м.г. подписахме споразумение с премиера и той обяви, че който не си върши работата, ще си ходи. Найденов защо не си тръгна. Ако аз цяла година ви бия и се извиня, защото съм ви бил заради Милен Велчев, как ще се почувствате", попита Христов.

Ако държавата вземе заем ще излезе 100 млн. лв допълнително, но по думите на на христов земеделският министър не си дава сметка каки лихви ще трябва да платят всички 86 000 души, които получават тези средства.

„Протестът ни е заради лъжите и неизпълнените ангажименти и проблемите в сектора. Премиерът каза, че ако с земеделците се случи нещо, ще извадят пари от бюджета. Трябваше да извадят пари и за пропаднали площи за компенсация за провалена реколта, но Дянков каза, че не може", припомни Христов.

„Найденов се занимава със стандарти за краставици вместо с проблемите на зърнопроизводителите", заяви още шефът на Асоциацията.