Hershey предупреждава за ръста на печалбата си през 2024 г., тъй като компанията се бори с нарастващите разходи за какао, което води до по-високи цени на шоколада. Фючърсните цени на какаото се удвоиха през последната година и достигнаха исторически връх от 5874 долара за метричен тон в петък на миналата седмица. Лошото време в Западна Африка е обвинявано за увреждане на реколтата, което повишава цените на какаото.

Фючърсите на какаото се повишиха за шеста поредна сесия на 9 февруари, като цените бележат още едно рекордно високо ниво на затваряне за повече от 46 години.

"Наличието на какао от Западна Африка остава ограничено и прогнозите за нов производствен дефицит спрямо търсенето за следващата година се увеличават", пише Джак Сковил, вицепрезидент на Price Futures Group, в доклад от петък.

"Търговците се притесняват от още една кратка производствена година и тези чувства са засилени от Ел Ниньо, който застрашава реколтите в Западна Африка с горещо и сухо време", каза той.

Фючърсите за какао видяха своя най-активен мартенски договор нараснаха с $77, или 1,33%, до $5882 за метричен тон на борсата ICE Futures в САЩ в петък. Това беше най-високият резултат за най-активен договор от 20 юли 1977 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Цените на какаото растат, откакто спот месечният договор отбеляза нов четиримесечен връх през ноември 2022 г., каза Дарин Нюсъм, старши пазарен анализатор в Barchart. От този момент нататък те "набраха инерция, която продължава и днес".

Кои са световните лидери в износа на шоколад през 2023-а

Кои са световните лидери в износа на шоколад през 2023-а

Основните експортьори на какаови продукти са страните от Европейския съюз

Цените също отбелязаха повече от 46-годишен връх, когато се установиха на $4,956 на 8 февруари. Те се покачиха с 15% през януари, отбелязвайки най-добрата месечна печалба от ноември 2020 г.

Съществуват опасения, че "сухото време, продухвано от ветровете Харматан, може да повлияе на междинната реколта в Западна Африка, която започва през април", пишат анализатори от Commerzbank в бележка от петък. Харматан се определя като хладен, сух вятър, духащ от североизток или изток в Западна Сахара.

"Реколтата от какао вече изостава доста от нивото от предходната година", казаха анализаторите от Commerzbank. Оценките на износителите показват, че пристиганията в пристанищата на Кот д'Ивоар, най-голямата страна производител на какао, са били с 35% по-малко от началото на годината на реколтата през октомври до края на януари в сравнение със същия период на миналата година.

Това означава, че пазарът на какао вероятно ще се сблъска с дефицит на доставки за реколтата 2023-24 за трета поредна година, казаха анализаторите.

Пазарът може вече да е видял ефектите върху цените на шоколада на дребно, каза Нюсъм, цитиран от финансовото издание MarketWatch.

Това беше очевидно по време на празничния сезон за печене и сега "ето ни на празника на поздравителната картичка на Hallmark за Свети Валентин", каза той. "Това вероятно поддържа търсенето силно, независимо от цената." Свети Валентин е 14 февруари.

Това изпраща послание за икономиката на САЩ и световната икономика - че "потребителите не се страхуват от по-високите цени на луксозните стоки", каза Нюсъм.

"Мащабът и темпото на последните увеличения на цените изглеждат безпрецедентни", пише анализаторът на Citi Томас Палмър.

Остава по-малко от няколко дни до празника Свети Валентин и шоколадът е в съзнанието на много потребители. Но тъй като опасенията за инфлацията все още са на първо място, много купувачи се отказват от разходите си и гледат предпазливо на нарастващите цени на храните.

Все пак изпълнителният директор на Hershey Мишел Бък се опитва да успокои умовете на потребителите.

"Като се има предвид къде са цените на какаото, ние ще използваме всеки инструмент в нашата кутия с инструменти, включително ценообразуването, като начин за управление на бизнеса", каза Бък по време на конференцията за тримесечните печалби на компанията.

Цените на какаото са двойни. Фючърсните договори са на най-високите си нива от 65 години насам

Цените на какаото са двойни. Фючърсните договори са на най-високите си нива от 65 години насам

Последният рекорд е отбелязан през 1977 година

Hershey Co. очаква печалбата си за цялата година на акция да остане относително непроменена, отчасти поради по-високите разходи за какао и захар.

Маржовете също могат да бъдат изправени пред известен натиск.

"Сладкарският бизнес ще понесе тежестта на въздействието върху маржа поради какаото", каза главният финансов директор Стивън Воскуил по време на разговора.

Акциите на Hershey приключиха петък със спад от 3,4%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.