Ако погледнете икономическия модел на Русия, може да се каже едно: богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни. Само през последната година има значително увеличение на доларовите милиардери в Русия. Това не означава, че някой бедняк рязко е увеличил капитала си. Това означава само, че този, който е бил милионер, е станал милиардер.

Как става така, че едни забогатяват, а други обедняват? Да, много е просто: Ние не знаем как да правим пари, пише в статия от платформата dzen.ru.

Как тези, които сега имат много пари, печелят капитала си?

Не е лесен въпрос. Но шаблонният отговор е: С труд всичко се постига! Колкото по-голям е мащабът на един бизнес, толкова по-трудно е да се управлява и поддържа неговата рентабилност. Но нека поговорим за тези, които нямат собствен добър източник на доходи. Как живеят обикновените хора, които работят срещу една месечна заплата?

Снимка 593691

Източник: iStock by Getty Images

За богатството на средния руснак

Представете си, че вършите някаква работа и получавате заплащане за нея. Плащанията се извършват ежемесечно. Колко пари са нужни на един обикновен човек, за да се чувства комфортно в Русия - в провинцията, извън Москва и нейния регион?

Според проучвания на популярен сайт за електронна поща и новини в Русия хората оценяват тази сума на 150 хиляди рубли (около1500 евро при сегашния валутен курс на рублата,бел. ред.). В проучването са участвали хора, които имат собствено жилище. Без такова жилище тази сума нараства до 200 хиляди рубли на месец.

Достатъчна ли е тозидоход? Смело можем да кажем, че това е доста добра сума при сегашните условия за 1 човек на месец. Не е необходимо, ако млада двойка живее заедно, тази сума да се удвоява. Най-вероятно вместо 150 хиляди ще им бъдат достатъчни 200 хиляди или може би дори това, което дава проучването за 1 човек, ще бъде достатъчно. В края на краищата днес хората някак живеят с доходи от 40-50 хиляди рубли на месец, дори и без жилище. Те са бедни, но оцеляват. Представете си, че тази сума се увеличи 3 ​​пъти.

Трябва да се разбере, че заплатите в провинциите най-често са под 40 хиляди рубли. Ясно е, че е много трудно да се живее с такива пари и особено трудно, ако нямаш собствен дом.

Как да надхвърлим богатството на средния руснак?

Трябва да разберете, че средният руснак не е средната класа. Средната класа са хората с доходи от 150 хиляди рубли и повече в провинцията. За Москва тази сума е много по-висока.

Колко пари са необходими на един човек за храна на месец? Има мнение, че цифрата започва в минималния диапазон от 10-15 хиляди рубли на месец. Но има и такива, които живеят с по-малко. Нека си представим, че днес няма нужда да броим средства. Няма да прекаляваме и просто да живеем както искаме по отношение на храната. Преброявайки продуктите, без да отчитаме инфлацията, стигнахме до 18-25 хиляди. Всичко зависи от индивидуалните предпочитания на всеки човек.

Всички мислим различно. Това предполага, че формирането на представите за света и разбирането му също са различни за всеки човек. Всяка година тази разлика между хората се увеличава. Дори когато говорим за храна, нуждите на всеки човек са различни.

Снимка 503452

Източник: iStock

Какво са парите?

Всеки човек има свой собствен отговор на този въпрос. Някои отговарят, че това е платежно средство, други, че е инструмент за постигане на цел. И двете концепции са правилни по свой начин.

От научна гледна точка парите са платежно средство. Обменът на стоки и услуги се извършва именно с помощта на парите.

От философска гледна точка парите са инструмент за постигане на цел. Способността да се изпълняват всякакви желания за пари се нарича инструмент.

За да надхвърлите заплатата си, трябва да започнете да работите върху саморазвитието. Оценявайте себе си. Колко струва работата ви? Ако сте квалифициран специалист, тогава определено не трябва да получавате малки пари.

Винаги научавайте нещо ново. Това ще ви позволи да се откроите от останалите, които не искат нищо повече от чаша водка или гледане на телевизия вечер. Докато някои четат книги, изучават устройството на света (в широкия смисъл на тази фраза), повишават нивото си на знания в различни области на живота, други ходят на работа и живеят от заплата до заплата. Опитайте се да правите всеки ден това, което вчера изглеждаше неразбираемо. Изучавайте компютри, програми, както прости, така и сложни. Такива хора винаги ще бъдат търсени, тъй като в повечето случаи компаниите наемат неквалифицирани хора поради недостиг на персонал.

Снимка 313326

Кога Русия ще има приличен стандарт на живот?

Концепцията за достоен стандарт на живот е различна за всеки човек. Някои хора искат пасивно да печелят милиони и да живеят пълноценно, докато други искат да се усъвършенстват и да научат нови неща. Първата категория никога няма да постигне целта си без упорита работа, а втората категория хора ще отнеме много време, за да постигнат целта си, постепенно увеличавайки нивото на доходите си.

Необходими са реформи, за да се промени ситуацията в страната. Икономиката, съдилищата, конституцията и основните закони се нуждаят от реформа. Наказателният кодекс също е сериозно недоразвит. Престъпниците винаги знаят как да заобиколят закона.

Справедливостта в обществото е първата стъпка към нормализиране на живота. Докато този показател куца, паритетът между бедните и богатите във финансово отношение никога няма да бъде постигнат. Докато директорът на "Газпром" получава милиони на ден, а този, който движи компанията към успеха, получава 30 хиляди на месец, никога няма да има справедливост. Понякога изглежда, че е по-добре на държавно ниво да се установи минимална заплата за всяка категория граждани, да се предвиди в закона минималният брой служители за определен код OKVED в организацията и да се контролират заплатите.

Такава ротация трябва да бъде внимателно обмислена. Това са само мисли и не трябва да се приемат на сериозно.